Video: Valvontakamerat tallensivat hämäräpuuhat – virkailijat jäivät kiinni vaalivilpistä Venäjällä

0:54img
Julkaistu 19.09.2016 11:07

MTV UUTISET/ Eetu Ruonakoski - STT - AFP

Venäjän parlamenttivaaleissa on raportoitu tuhansia vaalirikkomuksia, kertoo vaaleja tarkkaileva Golos-järjestö. Äänestyspaikkoja kuvanneet valvontakamerat ovat paljastaneet vaalivirkailijoiden vilpillistä käytöstä ainakin Etelä-Venäjällä.

Venäläisissä tiedotusvälineissä ollaan kiinnitetty huomiota Etelä-Venäjän Dagestanissa kuvattuihin videoihin, joissa vaalivirkailijat sullovat läjäpäin äänestyslipukkeita vaaliuurniin paikalla olevien äänestäjien katsoessa muualle.

Epäilyjä vaalivilpistä ovat herättäneet myös raportit muualla kuin virallisella äänestyspisteellään äänestäneista henkilöistä ja äänestäjistä, jotka jättivät ääniä useammalla kuin yhdellä äänestyspaikalla.

3:00img

Vilppiä vähemmän kuin viisi vuotta sitten

Vaalivilppiepäilyt ovat aiemmin nostattaneet Venäjällä mittavia hallituksenvastaisia mielenosoituksia.

Vuonna 2011 pidettyjen parlamenttivaalien ja vuoden 2012 presidentinvaalien aikaan mielenosoittajat vaativat Venäjän keskusvaalilautakunnan silloisen puheenjohtaja Vladimir Tšurovin eroa.

Tšurov on sittemmin joutunut väistymään. Viime keväänä hänen seuraajakseen nimettiin Venäjän ihmisoikeusvaltuutettuna toiminut Ella Pamfilova.

Pamfilova on kertonut uskovansa, että tämän vuoden vaalit etenevät miltei täysin sääntökirjan mukaan.

Myös esimerkiksi vuonna 2011 vaalirikkomuksista raportoinut, vaaleja tarkkaileva puolueeton Golos-järjestö arvioi nyt, että vaalivilppiä on tapahtunut huomattavasti vähemmän kuin viisi vuotta sitten.

Rikkomuksia on kuitenkin raportoitu tuhansia ympäri maan. 

Alhainen äänestysprosentti vaivaa etenkin suurkaupungeissa

Varsinaisen vaalivilpin sijaan vaalitulosten uskottavuuden on arvioitu kärsivän alhaisesta äänestysprosentista, joka on osoittautunut matalaksi etenkin suurkaupungeissa.

Pietarissa vain noin joka neljäs äänioikeutetuista (25,7 prosenttia) oli äänestänyt eilen kello 18 mennessä. Moskovassa luku oli vain hieman korkeampi: 28,7 prosenttia. Koko maan äänestysprosentti oli hieman alle 40 prosenttia kaksi tuntia ennen äänestysajan päättymistä.

Alhaisen äänestysprosentin on arvioitu vievän suosiota etenkin pieniltä puolueilta. Vaaleihin osallistui tänä vuonna kuitenkin jopa kaksi kertaa enemmän puolueita kuin vuoden 2011 parlamenttivaaleissa.

Valtapuolue Yhtenäinen Venäjä on viemässä selkeän enemmistön jaossa olevista parlamenttipaikoista yli 50 prosentin ääniosuudellaan. 

Parlamenttiin päästäkseen puolueen tulee saada vähintään viisi prosenttia kaikista äänistä. Yhtenäinen Venäjä -puolueen lisäksi rajan ovat tällä hetkellä ylittäneet Liberaalidemokraattinen puolue, Venäjän federaation kommunistinen puolue sekä Oikeudenmukainen Venäjä. 

Ongelmia jo ennen vaaleja

Parlamenttivaalien tulokseen vaikuttavat äänestysaktiivisuuden lisäksi myös esimerkiksi ongelmat ehdokkaiden rekisteröitymisessä.

Yksittäisen ehdokkaan on kerättävä riittävä määrä tutkijoidensa allekirjoituksia päästäkseen rekisteröitymään ehdokkaaksi. Allekirjoituksia on saatava vähintään kolmelta prosentilta äänestäjäkunnasta alueella, missä henkilö aikoo asettua ehdolle.

Golos-liikkeen edustaja Vasili Vajsenberg arvioi Ylelle heinäkuussa, että viranomaiset löytävät usein syitä olla hyväksymättä osaa allekirjoituksista, mikä estää ihmisten asettautumista ehdolle.

Venäjän vaalien yhteydessä puhutaan myös niin sanotusta ”hallinnollisesta resurssista”, joka tarkoittaa sitä, että ehdokas käyttää korkeaa virka-asemaansa omaa tai puolueensa etua ajaakseen. 

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä