Videolla uhkailtiin Pariisin olympialaisia verilöylyllä – analyysi: Lähtöisin Venäjältä

Sosiaalisen median X:ssä ja Telegramissa pyörii video, jolla Hamasin taistelijana esiintyvä mies uhkailee Pariisin olympialaisia verilöylyllä. Microsoftin tutkijoiden mukaan video on lähtöisin Venäjältä ja se on osa maan disinformaatiokampanjaa. Aiheesta kertoo NBC News.

Hamasin edustaja Izzat al-Risheq on kieltänyt videon todenperäisyyden ja kutsunut sitä väärennökseksi. Microsoftin tutkijat olivat tutkineet videota NBS Newsin pyynnöstä. He olivat todenneet, että video on lähtöisin tunnetusta venäläisestä disinformaatioryhmästä. Aiemmassa Ukrainaan liittyneessä videossa oli yhtäläisyyksiä sen kanssa.

Videolla naamansa huivilla peittänyt mies seisoo harmaan seinän edessä ja sanoo arabiaksi, että veri tulee virtaamaan jokina Pariisin kaduilla. Syynä tähän olisi Ranskan tuki Israelille sekä se, että maa toivotti Israelin urheilijat tervetulleiksi olympialaisiin. Samalla mies pitää ylhäällä punaisella maalilla sotkettua mallinuken päätä.

Microsoftin tutkijoiden mukaan taustalla on Storm-1516 -ryhmä, joka on osa Venäjän trollifarmi. Sitä ovat jakaneet myös Venäjän propagandaa levittävät ja suositut sosiaalisen median tilit. 

Aiemmin julkaistussa ja valheelliseksi todetussa videossa oli useita miehiä kasvot peitettyinä kiittämässä Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä asetoimituksista. Myös tuolloin Venäjän propagandasta tutut tilit levittivät sitä sosiaalisessa mediassa.

Molemmissa videoissa viestin kertojat näyttävät seisovan samaan harmaan seinän edessä yllään samanlaiset univormut. Microsoft kertoi kesäkuussa, että yksi Venäjän tavoitteista on luoda väkivallan pelkoa Pariisin olympialaisten ympärille.

Pariisin kesäolympialaiset järjestetään perjantaina.

Lue myös:

    Uusimmat