Viimeisen viikon aikana on tullut useita kysymyksiä siitä kauanko huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio istuu vankilassa ja miten se määräytyy. Tässä vielä rautalankaversio, tosin kun kyse on laista, niin rautalanka on aina vähintään vähän sykkyrässä.
Aarnio sai syksyllä 2016 Helsingin hovioikeudesta kolmen vuoden vankeustuomion Trevoc-haarassa. Nyt vuoden vaihteen alla hän sai huumejutussa kymmenen vuotta lisää.
Lain mukaan ne lasketaan yhteen eli yhteensä siitä tulee kolmetoista vuotta vankeutta.
Tämä kolmetoista vuotta oli maksimirangaistus. Rangaistus on tietysti ehdoton vankeus, koska yli kahden vuoden vankeutta ei voi määrätä ehdolliseksi.
Miksi kolmetoista vuotta oli maksimi?
Aarnio tuomittiin Trevoc-haarassa viidestä rikoksesta ja huumejutussa 24 rikoksesta, joista vakavimmat olivat kuusi törkeää huumerikosta.
Yksittäisen törkeän huumausainerikoksen rangaistusasteikko on 1-10 vuotta vankeutta, mutta Suomessa yksittäisten rikosten rangaistuksia ei lasketa yhteen. Joissain muissa maissa näin tehdään.
Suomessa tunnetaan niin sanottu tukkualennuksen käsite. Sen pääsääntö on se, että elinkautista lukuun ottamatta määrämittainen rangaistus voi olla korkeintaan 15 vuotta. Se toimii esimerkiksi niin, että taposta voi saada 12 vuotta mutta kahdesta, kolmesta, neljästä tai useammasta taposta maksimi on 15 vuotta. Ruumiiden määrä menettää merkityksensä.
Vakavimmissa rikoksissa maksimirangaistukseen voi lisätä enintään kolme vuotta, jos tekoja on useita.
Eli yhdestä törkeästä huumerikoksesta voi saada enintään kymmenen vuotta, mutta useammasta korkeintaan kolmetoista vuotta. Myös muut rikokset sisältyvät tähän rangaistukseen.
Jos yksittäisten rikosten rangaistukset olisi laskettu vain yhteen, Aarnio olisi saanut huumeista jo noin 40 vuotta vankeutta.
Miksi Aarnio ei istu kolmeatoista vuotta päivästä päivään?
Vain hyvin harva vanki istuu koko tuomion. Jos kyse on rikollisesta, joka on uusinut vakavan väkivaltarikoksen ja luokiteltu erittäin vaaralliseksi, tuomioistuin voi määrätä rangaistuksen suoritettavaksi kokonaan.
Muuten pääsääntö on se, että ensikertalaiset istuvat ennen ehdonalaiseen vapautumista rangaistuksestaan puolet ja uusijat kaksi kolmasosaa.
Ensikertalainen on sellainen, joka rikosta edeltäneiden kolmen vuoden aikana ei ole suorittanut vankeusrangaistusta vankilassa.
Onko Aarnio ensikertalainen?
Aarnio on ensikertalainen, koska Trevoc oli samaa vyyhtiä kuin huumejuttu. Hän ei ole ollut suorittamassa aiemmin vankeusrangaistusta vankilassa.
Kauanko Aarnio istuu vankilassa?
Koska Aarnio on ensikertalainen aivan aluksi kolmetoista vuotta jaetaan puoliksi, jolloin jää 6,5 vuotta.
Tutkinnan aikana Aarnio oli vangittuna aika tarkkaan kaksi vuotta. Rikosseuraamusvirastosta kerrotaan, että tutkintavankeusaika vähennetään nimenomaan vasta tuosta 6,5 vuodesta, ei kolmestatoista.
Näin siis jää 4,5 vuotta.
Jos tuomiot eivät ylemmissä asteissa lievene - koventua ne eivät voi - , niin Aarnio vapautuu ehdonalaiseen kesällä 2021. Loppupäässä vankila-aikaa voi vielä lyhentää puolen vuoden koevapaus.