Vienti vetää nyt kehnosti: "Näin heikkoa tilauskantaa saa hakea talouskriisin ajoilta"

Suomalaiset vientiyritykset odottavat Euroopan keskuspankin ilmoittavan koronlaskujen aloittamisesta tällä viikolla. Tämä tulee myös tarpeeseen: esimerkiksi kemianteollisuudesta kerrotaan tilauskantojen olevan heikoimmalla tasolla yli vuosikymmeneen.

Vientiyrityksissä näkemys on sama kuin markkinoilla: olisi kova yllätys, mikäli EKP ei päättäisi laskea ohjauskorkoa torstain kokouksessaan.

– Kiinnostavin seikka lopulta on se, että miten viestitään mahdollisten tulevien koronlaskujen ajankohdasta ja siitä, kuinka monta kertaa korkoja tullaan laskemaan tänä vuonna. Ollaanko enemmän varovaisia vai tuleeko rohkeutta ja selvempi näkymä seuraavan koronlaskun ajankohdasta, sanoo pääekonomisti Petteri Rautaporras Teknologiateollisuudesta.

Koronlaskuista odotetaan helpotusta, mutta ainakaan tällä hetkellä teknologiateollisuuden tilauksissa ei näy käännettä. Syy on Euroopan taloudessa, joka ei juuri nyt kannusta yrityksiä investointeihin.

– Kyllä tilauskannan osalta voi sanoa sen, että näin heikkoa tilauskantaa saa hakea talouskriisin ajoilta vuodesta 2008–2009. Tässä välissä ei ole ollut sen huonompaa tilannetta kuin mitä meillä on nyt, toteaa toimitusjohtaja Mika Aalto Kemianteollisuudesta.

Hänen mukaansa alan yritykset näkevät tilanteen paranevan vasta loppuvuonna. Metsäalalla taas odotetaan korkojen laskun näkyvän vähitellen kuluttajien käyttäytymisessä ja sitä kautta kysynnässä.

– Tietenkin korkojen lasku lisää ostajien, kuluttajien ostovoimaa. Ehkä kemiallinen metsäteollisuus hyötyy erityisesti. Kartongin käyttö lisääntyy, verkkokaupan myötä. Tietenkin kartongin raaka-aineena käytetään sellua, joka on tärkeä suomalaisen metsäteollisuuden osa, sanoo tutkimusjohtaja Paula Horne Pellervon taloustutkimus PTT:stä.

Lue myös:

    Uusimmat