Viestin lähettäminen ei ole paras keino – näin annat kohteliaasti pakit

ei kiinnostunut
"Äääääh, miten minä tähän päädyin?" – et olisi, jos olisit antanut heti pakit.
Julkaistu 04.07.2016 13:31
Toimittajan kuva

Katri Koskinen

katri.koskinen@mtv.fi

Miten antaa pakit kohteliaasti, toista loukkaamatta? Tähän kysymykseen tuskin on olemassa oikeaa vastausta, mutta vaikka vaikeaa se tekisikin – tee se. Anna mieluummin pakit, kuin antaisit ymmärtää jotain muuta.

Sinäkin olet sortunut siihen.

Tapasit "ihan kivan" tyypin, kävitte treffeilläkin. Mutta jokin puuttui. Ja sitten hän pyytääkin sinua uudelleen ulos. Et todellisuudessa tahtoisi, muttet osaa sanoa ei. Niinpä kiertelet ja kaartelet, vetoat kiireisiin.

Tai:

Tapasit illanistujaisissa "ihan kivan" tyypin. Ja hän haluaa antaa numeronsa. Suostut ottamaan numeron vastaan, vaikkei sinua todellisuudessa kiinnosta. Ja hän laittaa sinulle viestiä. Vastaat pari kertaa kohteliaasti, mutta se jää siihen.

Tai pahinta:

Hän – se "ihan kiva, mutta" -tyyppi – pyytää sinua treffeille. Ja sinä menet, vaikket edes haluaisi!

Pakkien antaminen on äärimmäisen vaikeaa. Mutta miksi ihmeessä?

pakkien antaminen

Miten antaa korrektisti pakit?

– Harvoin ihmiset haluavat tietoisesti tuottaa toiselle mielipahaa, mutta moni pelkää loukkaavansa sinänsä kivaa tyyppiä – tai tulevansa haastetuksi esimerkiksi ristiriitaisesta käytöksestään, seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen sanoo.

Ketään ei kuitenkaan pitäisi jättää vaihtopenkille odottamaan saati kadota itse kuin tuhka tuleen jälkeäkään jättämättä – toisin sanoen jättää esimerkiksi vastaamatta viesteihin. On kohteliaampaa antaa pakit, kuin olla antamatta.

– On inhimillistä kaivata jotain selkeyttävää tietoa siitä, missä mennään. Ja jos ajatustenvaihto on edennyt vähän pidemmälle, sen on mielestäni toiselle tavallaan velkaa. Kysymys on myös hyvistä käytöstavoista ja monesti haastavaksi miellettyä vuorovaikutustilannetta –  eli tässä tapauksessa pakkien antamista – pelätään turhaan, Tanskanen kuvailee.

Mutta miten sitten antaa korrektisti pakit?

– Jos on jo tapailtu hiukan enemmän, niin mieluummin tapaisin kasvotusten tai ainakin soittaisin – se, että antaa toiselle mahdollisuuden keskustella tilanteesta jättää monesti paremman maun suuhun – kummallekin, Tanskanen pohtii.

– Viestin lähettämisessä toisaalta on se hyvä puoli, että on aikaa muotoilla, mitä sanoo. Ja vastapuolella on aikaa sulatella lukemaansa.

sydän särkynyt

Pakkien antamisessa tärkeintä on olla kohtelias, mutta kuitenkin rehellinen.

–  Kannatan sitä, että asettaa sanansa niin kauniisti kuin se on itselleen luontevaa eikä sorru liikaan tilanteen kaunisteluun – ihmiset kyllä haistavat epärehellisyyden.  On plussaa sanoa jotain myönteistä, vaikkapa että oli kiva jutella, vaikutat hyvältä tyypiltä tai mitä tahansa. Voi myös sanottaa sitä, että pelkää loukkaavansa, Tanskanen vinkkaa.

Pakkien antaminen voi tuntua haastavalta, mutta niidenkin antamista tulisi opetella – jo oman henkisen kasvamisen nimissä.

– Se, että oppii hoitamaan tyylikkäästi ja inhimillisesti vaikeitakin tilanteita, kuten pakkien antamisia, on laajemmasta näkökulmasta käsin hyvää treeniä parisuhteitakin varten. Miten puhua omasta näkökulmasta käsin ja riittävän rehellisesti ja silti toista osapuolta huomioiden? Tanskanen toteaa.

Älä siis pelkää loukkaavasi toista – pahempaa on pimittää ja pitkittää kuuroille korville menevää soidintanssia.

– Pakkeja antaessa on muistettava, että on mahdotonta kontrolloida, loukkaantuko joku vai ei, vaikka asettelisi sanansa kuinka hienotunteisesti. Oma juttunsa on vetää rajat myös silloin, jos vastapuoli vaatii loputtomasti lisäselityksiä tai ei tunnu ymmärtävän, mistä on kyse ja jatkaa pommittamista – silloin on ok ryhtyä radiohiljaisuuteen.

Vinkit pakkien antamiseen:

pakit
– Sano ei. Kiitos, mutta ei kiitos.

"Et ole tyyppiäni" on jonkinasteinen klisee, mutta se on usein myös totta. Toiseen ei vain tunne vetoa tai se ei tunnu oikealta. "Et ole tyyppiäni" on parempi ilmaisu, kuin sanoa, että olen niin kiireinen – se antaa toivonkipinän, että jonain päivänä sinulla onkin aikaa.

– Käytä minä- ja me-muotoa: ”Minusta tuntuu, ettei meidän välillämme ole sellaista kemiaa/yhteyttä, kuin mitä toivon.

"Minulla on eräs toinen" tai ”olen kiinnostunut jostain toisesta” ovat myös toimivia. Jos haluat päästä epämiellyttävästä riiaajasta eroon, voit kertoa löytäneesi jonkun muun, etkä koe soveliaaksi deittailla muita.

– ”En ole valmis mihinkään vakavampaan” – ihmiset ovat liikenteessä eri intressein.

Näin suomalaismiehet lähestyvät naisia baarissa – katso varoittavat esimerkit:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Seksi ja parisuhde