Oletko tietämättäsi ”ehkä-kansiossa"? Nämä ovat tökeröimmät tavat antaa pakit

tinder
Muun muassa deittisovelluksien myötä pakkien antaminen on muuttunut vääjäämättömästi.
Julkaistu 04.07.2016 18:33

Katri Koskinen

katri.koskinen@mtv.fi

Jättikö deittisi sinut kuin nallin kalliolle? Vai saitko pakit huomaattasi? Termit ”ghosting” ja ”benching” kumpuavat rapakon takaa, mutta ne koskettavat myös meitä suomalaisia – sinäkin olet saattanut sortua tähän törkeään deittailuilmiöön.

”Moi! Mitä teet viikonloppuna? :)"

Muistitko vastata? Vai etkö vain jaksanut vastata? Siinä tapauksessa olet sortunut antamaan mitä tökeröimmällä tavalla pakit, vaikket sitä itse välttämättä edes tiedosta.

Deittailun luonne on muuttunut reippaasti sosiaalisen median, nettideittailun, chattailun ja viestittelyjen myötä. Toki deittailu on aina ollut haastavaa, mutta nyt välinpitämättömyys on helpompaa kuin koskaan – vaikkei kyseessä olekaan välttämättä suoranainen pahansuopuus.

Oletko törmännyt ilmiöihin ghosting ja benching?

Ghosting – kun hän vain katoaa

Englanninkielinen termi ghosting tarkoittaa yhteydenpidon tai suhteen katkaisemisesta ilman selitystä. Toinen ei yhtäkkiä vastaakaan viesteihin, ei puheluihin. Yhteydenpito loppuu kuin seinään, vaikka teillä olisikin ollut mukavaa, viestittely säännöllistä ja flirttailevaa. Teistä on voinut tulla jopa erityisen läheiset – vähintäänkin viestittelyn tasolla.

Ja sitten toinen vain katoaa kuin tuhka tuuleen – aivan kuin aave.

ghosting

Ghostaaminen tuntuu pahalta, sillä se jättää ilmaan kysymyksen: "Miksi?"

Se, miksi ghostaaminen tuntuu niin pahalta, on jäädä ilman selitystä: herää kysymys, oliko minussa jotain vikaa? Koska Facebookin messengerissä ja WhatsAppissa voi nähdä, milloin viesti on luettu, vastauksen odottajalle tulee tuskainen olo. Miksi toinen ei vastaa? Epätietoisuus tuntuu inhottavalta – torjutuksi tulemisesta puhumattakaan.

Mutta miksi sorrumme ghostaamiseen?

Sosiaalinen media, kommunikointi viestein ja supersuosittu Tinder-deittisovellus madaltavat kynnystä ghostaamiseen. On helppo jättää vastaamatta. ”Poissa silmistä, poissa mielestä” voisi muuttaa sanonnaksi ”poissa viestiketjusta, poissa elämästä”.

On myös niin vaikea sanoa ei. Kiitos, mutta ei kiitos. Ei kiinnosta. Ei vain tunnu tarpeeksi hyvältä. Jotain puuttuu.

Toisen tyyli pitää yhteyttä voi myös tuntua haastavalta: jos toisella on tapana laittaa koko ajan viestiä, se voi tuntua luotaantyöntävältä vähemmän viestettelevälle persoonalle.

deittailu

"Jaahas, Pekka laittaakin viestiä kahden viikon tauon jälkeen kysymykseen, "mitä teet viikonloppuna..."

Keskustelukumppaneita voi olla myös niin valtavasti, ettei yksittäiselle chattikeskustelulle anna niin paljon arvoa tai huomiota. Viesteihin unohtaa vastata – tai ei yksinkertaisesti jaksa. Tulee viestiähky. Ja kun vastausaika pitenee, siitä tulee jo kiusallista. Silloin jää vastaamatta.

Lisäksi monilla on monta rautaa kuumana, samaan aikaan. Tinder-profiilissa saattaa olla jopa yli 100 matchia, joista moni kirjoittelee kuulumisia kysellen tutustumisen toivossa. On haastavaa muistaa tai edes kyetä vastaamaan kaikille.

Ja sitten se yleisin: kiinnostus lopahtaa – mutta sitten ei tiedä, mitä sanoa. Joten sitä vain katoaa kuin tuhka tuuleen.

Benching – olet vaihtopenkillä odottamassa vuoroasi

Toinen uudempi deittailutermi on ”benching” – vapaasti suomennettuna penkittäminen.

yksin

Eikö hänestä ole kuulunut toviin? "Penkittäminen" on sama kuin pitäisi toista varasijalla.

Olette viestitelleet jo pidemmän aikaa, kenties deittailleet, nähneet. Mutta suhde ei syvene. Ja se johtuu siitä, että olet varasijalla.

Olet varavaihtoehto, ehkä-kansiossa, ”jäähyllä”. Toisin sanoen olet ”ihan kiva”, mutta jotain puuttuu.

Mutta sen sijaan, että hän lopettaisi yhteydenpidon tai  vastavuoroisesti jatkaisitte deittailua, sinut jätetään vaihtopenkille odottamaan omaa vuoroasi. Suhde pistetään ikään kuin paussille. Sinua ei ole tyrmätty, mutta olet "ehkä-kansiossa".

Penkittäminen on ajankuluttamista ja satunnaista yhteydenpitoa, sitten kun ”sille päälle sattuu". Saattaa kulua pitkiäkin aikoja, kun hän ottaakin uudestaan yhteyttä kuulumisia kysellen tai jopa jatkaen keskustelua siitä, mihin viimeksi jäitte. Siinä välissä hän on myös saattanut deittailla muita.

Mutta jos sinulle käy näin, hyvä muistisääntö on: hän ei vain ole oikeasti kiinnostunut sinusta – vaikka hän olisi kuinka kohtelias tahansa. Hän ei välttämättä itsekään tajua, että hän on laittanut sinut varasijalle. Ja tästä syystä on hyvä unohtaa tämä penkittäjä.

Toki joskus kiinnostus vain kuivahtaa, ja yhteydenpito loppuu sanattomasta sopimuksesta.

Mutta vaikka meressä olisikin – kuten onkin – paljon kalaa, olisi kohteliasta ilmoittaa toiselle aina kiitos, mutta ei kiitos.

Tällaista on some-elämämme nykyään:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähteet: Cosmopolitan.uk, Telegraph.co.uk, Me Naiset

Tuoreimmat aiheesta

Tinder