Vietnam vihjailee kiinnostuksesta puolustusyhteistyön tiivistämiseksi Venäjän kanssa

Venäjä ja Vietnam ovat vakuuttaneet tiivistävänsä yhteistyötään, vaikkei maahan vierailulle Pohjois-Koreasta saapunut Venäjän presidentti Vladimir Putin samanlaista suoran tuen ilmausta saanutkaan kuin mitä Pohjois-Koreassa aiemmin koettiin.

Vietnamin presidentti To Lam sanoi kuitenkin, että maalla on kiinnostusta tiivistää puolustusyhteistyötä.

– Osapuolet haluavat parantaa yhteistyötään puolustuksessa ja turvallisuuden alalla, hän sanoi toimittajille kaksikon keskustelujen jälkeen.

Venäjä on ollut vuosikymmeniä Vietnamin keskeinen asetoimittaja. Vuosina 1995–2023 se toimitti 80 prosenttia Vietnamin aseista. Tämän jälkeen määrät ovat kuitenkin pienentyneet, kun Ukrainan sodan vuoksi Venäjälle asetetut pakotteet ovat alkaneet purra.

YK:ssa Vietnam on pidättäytynyt äänestämästä Venäjän hyökkäyksen tuomitsemisen puolesta. Kommunistisen puolueen sanomalehden mukaan Putin on kiittänyt Vietnamia "tasapainoisesta suhtautumisesta kriisiin Ukrainassa".

Putin kommentoi myöhemmin presidenttien keskusteluja toteamalla, että ne olivat rakentavia. Putinin mukaan Vietnamilla ja Venäjällä on niin ikään "identtiset tai hyvin samankaltaiset" mietteet keskeisistä kansainvälisistä kysymyksistä.

"Läheisin ystävä on kommunistinen diktatuuri"

Aiemmin viikolla Putin kohautti vierailemalla Pohjois-Koreassa, jossa Venäjä ja Pohjois-Korea solmivat sopimuksen strategisesta kumppanuudesta.

Putinin mukaan sopimukseen sisältyy muun muassa kirjaus keskinäisestä avunannosta, jos toinen maa joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Hän ei myöskään sulkenut pois aseteknologista yhteistyötä Pohjois-Korean kanssa.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoo STT:lle, että sopimus kertoo lopulta Venäjän "kapeista harteista".

– Kertoo Venäjän lopulta aika kapeista harteista, että sen läheisin ystävä on kommunistinen diktatuuri, joka on täysin kävellyt omien kansalaisten ja heidän oikeuksiensa yli.

Tämä ei tarkoita, että Suomi ylenkatsoisi yhteistyöstä syntyvää uhkaa, Valtonen sanoo. Suurin osa maailmasta ajattelee hänen mukaansa kuitenkin täysin eri tavalla kuin Pohjois-Korea ja Venäjä.

Torstaina ainakin Japani ilmoitti olevansa vakavasti huolissaan vierailun merkityksestä ja erityisesti maiden aseteknologisen yhteistyön mahdollisuudesta. Pohjois-Korea on kiihdyttänyt viime kuukausina ohjuskokeitaan Japaninmerellä.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un puolestaan vakuutti jatkavansa täyden tuen antamista Venäjän toimille Ukrainassa ja kutsui Putinia maansa rakkaimmaksi ystäväksi.

Lue myös:

    Uusimmat