Suomalaisasiantuntija: Xin julistama "strateginen kumppanuus" Venäjän kanssa ei paljoa merkitse – "Ei vielä itsessään tarkoita mitään konkreettista"

4:12img
Putin ja Xi tapasivat Moskovassa: "Kiinan ehdotusta voisi käyttää pohjana rauhalle Ukrainassa"
Julkaistu 21.03.2023 14:59(Päivitetty 21.03.2023 21:56)

MTV UUTISET – STT

Venäjän pääministerin aiemmin tavannut Xi kertoi kutsuneensa Putinin vastavierailulle Kiinaan. Suomalaisasiantuntijan mukaan Xin julistama "strateginen kumppanuus" Venäjän kanssa ei itsessään paljoa merkitse.

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin aloittivat tiistaina iltapäivällä viralliset neuvottelunsa Moskovassa. Putin otti Xin vastaan Kremlin juhlavassa salissa, missä johtajat kuuntelivat maiden kansallislaulut.

Paikalla neuvotteluissa ovat isäntien puolelta myös muun muassa ulkoministeri Sergei Lavrov ja puolustusministeri Sergei Shoigu. Presidenttien keskustelunaiheeksi on etukäteen uumoiltu Kiinan aiemmin esittelemää suunnitelmaa Ukrainan sodan lopettamiseksi.

Lue myös: Putin: Venäjä avoin keskustelemaan Kiinan esityksistä Ukrainan sodan ratkaisemiseksi

Venäjällä vieraileva Xi tapasi toisena vierailupäivänään myös Venäjän pääministerin Mihail Mishustinin. Xi kehui Mishustinille Kiinan ja Venäjän olevan mahtavia naapureita ja "strategisia kumppaneita".

Xin mukaan Kiina aikoo asettaa kumppanuuden Venäjän kanssa jatkossakin etusijalle suhteissaan. Xi myös kertoi Mishustinille kutsuneensa presidentti Putinin vierailulle Kiinaan myöhemmin tänä vuonna.

Xi tapasi Putinin Moskovassa jo maanantaina, ja kaksikko kävi epävirallisia keskusteluja neljän ja puolen tunnin ajan. Molemmat ylistivät ensimmäisten keskustelujen jälkeen maiden läheisiä välejä, ja Putin sanoi mailla olevan monia yhteisiä intressejä.

"Strategista viestintää lännen suuntaan"

Kiinan presidentin näyttävässä vierailussa Venäjälle on ensi sijassa kyse molempien maiden halusta viestiä strategisesti lännen suuntaan, sanoo erikoistutkija Matti Puranen Maanpuolustuskorkeakoulusta. Hänen mukaansa tällaiset tapaamiset ja viestintä keskinäisistä suhteista ovat kyenneet luomaan jonkinlaista pelotetta.

–  Se on toiminut ihan hyvin jo vuosikausia, joten mitä sitä muuttamaan. En usko, että Kiinalla on tässä mitään intressiä sen syvemmälle mennä, Puranen sanoo.

Lue myös: Kiinan presidentti: "Kumppanuus Venäjän kanssa jatkossakin etusijalla"

Hän ei pane paljoa käytännön merkitystä Xin puheille Kiinan ja Venäjän strategisesta kumppanuudesta. Mailla on ollut tällaisella nimellä kutsuttu suhde jo parikymmentä vuotta, mutta niin on edelleen muodollisesti myös Kiinalla ja Ukrainalla.

–  Se (strateginen kumppanuus) ei vielä itsessään tarkoita mitään konkreettista, Puranen sanoo.

USA: Kiina ei tunne vastuutaan

Putinin ja Xin odotettiin keskustelevan tiistaina muun muassa Kiinan helmikuussa sodan vuosipäivänä julkaisemasta, ristiriitaisen vastaanoton saaneesta 12-kohtaisesta suunnitelmasta Ukrainan sodan päättämiseksi.

Kiina on esiintynyt Ukrainan sodassa puolueettomana välittäjänä, mutta ei ole halunnut tuomita Venäjän hyökkäystä maahan.

Lue myös: UPI:n Aaltola Kiinan presidentin Venäjän vierailusta: "Sota vetää suurvaltoja puoleensa kuin kärpäspaperi"

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan Xin vierailu osoittaa, ettei Kiina tunne vastuutaan eikä halua panna presidentti Putinia vastuuseen Ukrainassa tehdyistä raakuuksista.

–  Sen sijaan, että edes tuomitsisi ne, se tarjoaa mieluummin Venäjälle diplomaattisen peitteen, jotta maa voi jatkaa näiden vakavien rikoksien tekemistä, Blinken syytti.

Gazprom: Kaasun vienti Kiinaan ennätystasolla

Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa myös aseviennistä Venäjälle, minkä Kiina on jyrkästi kiistänyt.

Yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal kirjoitti taannoin, että Xi olisi aikeissa olla yhteyksissä Venäjän-matkansa jälkeen myös Ukrainan presidenttiin Volodymyr Zelenskyiin. Kiina ei ole vahvistanut näitä tietoja.

Kiinasta on tullut tärkeä markkina Venäjän energiaviennille sen jälkeen, kun vienti länsimaihin tyrehtyi. Venäläinen kaasujätti Gazprom kertoi tiistaina, että kaasun virta putkessa Siperiasta Kiinaan oli lyönyt edellispäivänä uuden päiväkohtaisen ennätyksen.

Tarkkaa määrää Gazprom ei kuitenkaan suostunut kertomaan vedoten liikesalaisuuteen. Venäjän hallitus kertoi viime kuussa, että vuonna 2022 Venäjä toimitti Siperian kaasuputkessa Kiinaan 15,5 miljardia kuutiometriä kaasua. Tavoitteena on yli kaksinkertaistaa vientimäärä seuraavien parin vuoden aikana.

Tuoreimmat aiheesta

Kiina