Väestöliiton Poikien Puhelin vastasi viime vuonna yhä useampaan yhteydenottoon. Palvelupäällikkö Anders Huldén vieraili aamun Huomenta Suomessa kertomassa puhelimen toiminnasta.
Poikien Puhelin on pojille ja nuorille, alle 20-vuotiaille miehille suunnattu puhelinpalvelu. Puhelimeen vastataan joka arkipäivä kello 13–18, ja chat-päivystys pyörii arkisin kello 13–15.
Ammattilaiset auttavat palvelun kautta poikia kaikissa elämän pulmatilanteissa.
– Vuodesta toiseen puhelinpalveluissa suosituimpia aiheita ovat seksiin liittyvät kysymykset. Sukuelimistä kysytään paljon, ylipäätään kehosta, terveydestä, kasvamisesta, murrosikään liittyvistä muutoksista, Huldén luettelee.
– Halutaan kysyä, että hei, mitä mussa tapahtuu, onko tämä normaalia?
Puhelimeen soittajista suurin osa on Huldenin mukaan 10–15-vuotiaita, ja puheenaiheena usein esimerkiksi juuri seksuaalisuus.
Chatissa keski-ikä taas on usein hieman vanhempi, ja kysyjällä saattaa olla jokin konkreettinen ongelma ratkaistavanaan.
Puhelimeen tulee homottelua ja rasistisia soittoja
Pari vuotta sitten Poikien Puhelimen vastaajat kokivat, että soitoissa oli alkanut esiintyä entistä enemmän vihapuhetta. Tilannetta alettiin seurata.
– Luvuista huomataan, että edelleen onneksi aika vähän esiintyy vihapuhetta. Osuus on kolmen-neljän prosentin paikkeilla, Huldén sanoo.
Suurin osa vihapuheeksi tilastoiduista puheluista on vastaajaan kohdistuvaa puhetta, mutta myös väkivaltaista puhetta esiintyy.
– 37 prosenttia vihapuhepuheluista kohdistuu seksuaalivähemmistöön. On paljon homottelua, toistetaan ennakkoluuloja ja stereotyyppisiä käsityksiä homoista tai muista seksuaalivähemmistöistä.
Noin kolmasosa vihapuhetta sisältävistä puheluista on tilastojen perusteella rasistisia.
– Sen lisäksi on toimintakykyyn, vammaisuuteen liittyvää ja ulkonäköön liittyvää, Huldén kertoo.