Poikien keskustelun aiheet ovat entistä vakavampia, kertoo poikien puhelinta pyörittävä Väestöliitto. Alle 20-vuotiaille suunnattu matalan kynnyksen puhelinpalvelu on toiminut kymmenen vuotta.
– Poikien halu puhua tunteistaan on kasvanut ja ihmissuhdekeskusteluja käydään aiempaa enemmän. Pojat itse ovat kohteliaampia ja kiltimpiä. Samalla heidän perustaitonsa ja sivistystasonsa ovat tänä aikana selvästi heikentyneet, sanoo palvelukehittäjä Joonas Kekkonen Väestöliitosta.
Poikien Puhelin vastasi yli 10 000 puheluun viime vuonna
– Keskusteluja käytiin erilaisuudesta ja synkistä tulevaisuuden näkymistä. Poikia askarruttavat seksuaalisuus- ja seurusteluasiat, moraaliin ja arvomaailmaan liittyvät kysymykset, väkivalta ja läsnä olevien aikuisten puute, kertoo Väestöliitto tiedotteessaan.
Lisäksi pojat haluavat tietoa parisuhteiden aloittamisesta, suhteiden ylläpitämisestä ja erotilanteiden asiallisesta hoitamisesta. Seksuaalisuutta koskevat keskustelut käsittelevät seksiä, hyväksytyksi tulemista, nautinnon kokemista ja tuottamista. He myös hakevat keskusteluissa seksin rajoja; mitä saa tehdä ja mitä ei.
Väestöliitto toteaa, että viimeaikaiset selvitykset ovat synkkää luettavaa. 79 000 parhaassa työiässä olevaa miestä on pysyvästi työelämän ulkopuolella. Nuorista, 20-24 -vuotiaista miehistä reilu viidennes on työttömänä tai työelämän ulkopuolella ja poikien tulevaisuudenusko on romahtanut.
– Syrjäytymistä voidaan ehkäistä vain mahdollisimman varhaisella tuella nuorille ja perheille, joilla ongelmia on. Tähän tarvitaan palveluverkko, jossa on hyvin erilaisia, paikalliset olot ja autettavien tarpeet huomioivia toimijoita. Matalan kynnyksen palvelut ja anonyymit palvelut, kuten Poikien Puhelin, ovat keskeisessä roolissa ongelmiaan piilottelevien ja niitä tunnistamattomien nuorten löytämisessä, sanoo Väestöliiton Poikien Puhelimen tiimin esimies Miguel Reyes.