Kerroimme hiljattain yläasteikäisten järkyttävästä seksivillityksestä. Mannerheimin lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten auttavassa puhelimessa ilmiöön ei ole törmätty, vaikka seksuaalisuus onkin puheluiden yleisin aihe.
MLL:n Lasten ja nuorten auttavassa puhelimessa ei ole törmätty yläasteikäisten seksivillitykseen ilmiönä, vaikka seksuaalisuus onkin aiheena yleisin.
– Seksuaalisuuteen liittyvät teemat ovat kaikenikäisten lasten ja nuorten yleisin, heidän itsensä esiin ottama puheenaihe puhelimen puolella, kertoo MLL:n auttavien puhelimien ja -nettipalveluiden päällikkö Tatjana Pajamäki.
Hänen mukaansa Lasten ja nuorten puhelimessa nuorimmat soittajat kysyvät usein yksittäisten termien merkitystä, kun taas vanhempia soittajia askarruttavat seksin aloittamiseen ja ehkäisyyn liittyvät asiat.
Anonyymi puhelinapu antaa nuorille mahdollisuuden kysyä hämmentävistäkin aiheista ja keskustella niistä luottamuksellisesti aikuisen kanssa.
– Pornografisiin aineistoihin törmääminen kuuluu kaikenikäisten, myös pienimpien soittajien puheluissa. Myös itsetyydytyksestä puhutaan.
Masennus ja itsetuhoisuus lisääntyneet
Pajamäen mukaan myös seksuaalinen suuntautuminen mietityttää. Nuoret pohtivat yhteydenotoissaan muun muassa sitä, miten homoudestaan voisi kertoa vanhemmille ja miten he siihen suhtautuvat.
MLL saa vuosittain yli 30 000 yhteydenottoa eri-ikäisiltä lapsilta ja nuorilta puhelimen, netin ja chat-keskustelun kautta. Yhteydenottojen aihekirjo on valtava.
– Isoimmat teemat liittyvät arjessa koettuun yksinäisyyteen, fyysiseen ja seksuaaliseen kehitykseen, oman ulkonäön pohdintaan, koulukiusaamisen kokemuksiin sekä mielenterveyden ongelmiin.
Vanhempien, noin 15–17-vuotiaiden, soittajien keskuudessa ovat yleistyneet myös vakavammat aiheet.
– Masentuneisuuden ja ahdistuneisuuden kokemukset sekä itsetuhoiset ajatukset ja itsensä vahingoittaminen ovat viiden vuoden aikana määrällisesti kaksinkertaistuneet yhteydenotoissamme tämän ikäisillä nuorilla.