Viidennes isistä ei pidä ollenkaan perhevapaita – ekonomisti ihmettelee: "Jos isä jää kotiin ansiosidonnaisilla isyysvapailla ja äiti palaa töihin, niin tilanne on lähes aina taloudellisesti kannattava"

2:00img
Julkaistu 30.09.2019 20:29

MTV UUTISET

Osa suomalaisista luopuu vauvahaaveestaan tai toisesta lapsesta sen takia, että lapsen kasvattaminen koetaan liian kalliiksi ja yhteiskunnan tuki liian pieneksi. Huoli perheen taloustilanteesta on myös isille yleinen syy olla jäämättä isyysvapaille. 

Viidennes isistä ei pidä ollenkaan perhevapaata. Vuonna 2016 isien osuus vanhempainpäivärahapäivistä oli vain vajaa kymmenen prosenttia. 

– Kotona oloaika ja se vastuu siitä kodista parantaa tasa-arvoa sekä kotona että työelämässä ja siitä hyötyy molemmat puolisot sanoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Hän on juuri pitänyt liki viiden kuukauden isyysvapaat.

Kärkkäinen ihmettelee sitä, että THL:n selvityksen mukaan yleisin perustelu sille, että isä ei käytä isyysvapaitaan, on huoli perheen taloustilanteesta.

– Jos vaihtoehto on se, että äiti jää kotiin kotihoidontuella tai isä jää kotiin ansiosidonnaisilla isyysvapailla ja äiti palaa töihin, niin tilanne on lähes aina myös taloudellisesti kannattava. Puhutaan helposti tuhansista euroista, minkä ikään kuin perhe maksaa siitä, että perhe ei pidä ansiosidonnaisia vapaitaan. 

Luonnollisesti isyysvapaisiin tarvitaan lapsia, ja lisääntymisen suosio laskee.
Perhebarometri kertoo, että sekä lapsettomille naisille että miehille merkittävin syy sille, että lastenhankinta ei tunnu ajankohtaiselta, on halu tehdä muita itseä kiinnostavia asioita. 

Vähintään yhden lapsen äideille keskeiset syyt, miksi lisääntyminen ei juuri nyt kiinnosta on se, että asunto on liaan pieni ja yhteiskunnan tuki riittämätön. 

Tuoreimmat aiheesta

Perhesuunnittelu