Viikonloppuna jyrisee ja sataa kuin aisaa

Tänään ukkosrintama liikkuu sateineen ja ukkosineen itään. Tuulet ovat yltymässä eilistä kovemmiksi.

Kovimpia ukkospuuskia on odotettavissa Pohjois-Karjalaan, jossa tuuli voi puhaltaa puuskissa yli 25 metriä sekunnissa. Ilmatieteen laitos varoittaa rajusta ukonilmasta maakunnassa keskipäivästä alkaen aina iltayhdeksään saakka.

Lisäksi varoitus rajusta ukonilmasta on annettu aamukymmenestä iltakuuteen asti Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun maakuntiin.

Sadevaroitus on voimassa laajasti koko Itä-Suomessa puoleen yöhön asti. Varoitusalueella voi sataa aamupäivästä alkaen rankasti, ja vettä voi tulla yli 20 milliä tunnissa.

–  Sateita ja ukkosia on odotettavissa Itä-Suomeen iltaan saakka, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman toteaa.

Myös ukkosrintaman länsipuolella Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa voi esiintyä ukkospuuskia tänään iltapäivän sekä illan aikana. Maakuntiin on annettu varoitus rajusta ukonilmasta iltapäivän kello kolmesta iltayhdeksään saakka.

Lämpötilat liikkuvat tänään yleisesti 15–20 asteessa, mutta idässä on lämpimämpää. Pohjois- ja Etelä-Karjalassa saatetaan jopa kolkutella hellelukemia.

–  Nähtäväksi jää, onko lauantai siellä hellepäivä vai ei. Hyvin lähelle ainakin päästään. Viime yö on ollut lämmin ukkosrintaman itäpuolella, Bergman sanoo.

Sunnuntainakin reipasta sadetta

Sunnuntaiksi ei ole enää tiedossa kovia ukkosia, mutta Länsi-Suomeen ja erityisesti Pohjanmaalle on luvassa vettä.

– Matalapaine alkaa lauantain aikana syventyä maan keskivaiheille, ja sen pohjoispuolelle Pohjanmaalle voi olla tiedossa varsin reippaita sateita sunnuntaina, Bergman kertoo.

– Siellä voi se 50 milliä tulla vuorokauden aikana.

Lämpötilat liikkuvat sunnuntaina 15–20 asteen tienoilla koko maassa.

Suomessa havaittiin eilen neljänneksi eniten salamoita tänä kesänä

Suomessa mitattiin eilen noin 9  000 maasalamaa, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Bergman sanoo, että salamoita mitattiin neljänneksi eniten yhden vuorokauden aikana tänä kesänä.

Eilisillan rajuilma riepotteli erityisesti Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakuntia. Eniten sadetta mitattiin Keski-Suomessa Jämsän Hallin havaintoasemalla, jossa satoi päivän aikana 59 milliä vettä.

Samaisella asemalla mitattiin myös myräkän kovimmat puuskatuulet. Tuuli puhalsi Jämsässä 16,7 metriä sekunnissa. Bergman toteaa, että puuskat jäivät eilisessä rajuilmassa lopulta kohtuullisen heikoiksi.

Juttua päivitetty 31.8.2024 kello 9.10 Ilmatieteen laitoksen kommenteilla.

Lue myös:

    Uusimmat