Viileän sään yllättävä puoli: tämä kesäherkku kukoistaa!

shutterstock_165452462
Pari viikon takaiset helteet saivat vauhtia mansikkasadon kypsymiseen.Shutterstock
Julkaistu 14.07.2015 22:55
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Kesän viileät ja sateiset säät eivät ole suosineet lomailijaa, mutta mansikkasadosta odotetaan jopa runsaampaan kuin viime vuoden hellekesänä, toteaa Hedelmä-ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo.

– Mansikalle riittää, että lämpötila on viiden plusasteen yläpuolella. Mansikka, niin kuin muukin luonto, tykkää, kun on kosteaa ja lämmintä. Tämän vuoden sadosta odotetaan jopa runsaampaan sopivien säiden vuoksi. Viileys on vahvistanut kasvustoja ja parantanut raakilekasvua. Sää on pitänyt myös tuholaiset ja kasvitaudit poissa.

Pääsatokausi on kuitenkin normaaliin nähden myöhässä eikä se kypsy viime kesän tapaan kertarysäyksellä.

– Sato kypsyy näillä ilmoilla hitaammin eikä mätäne pelloille. Nyt kaikki mansikat ehditään poimia. Hellepäivinä poimittiin joka päivä, mutta nyt riittää joka toinen tai kolmas päivä. Satokausi kestää tämän kaltaisen säätyypin jatkuessa elokuulle. Viime vuoden kovina hellepäivinä sato kypsyi nopeasti ja kausi oli todella lyhyt, toteaa Salo.

Paras mansikkasesonki alkoi

Hedelmä-ja Marjanviljelijäin liiton arvion mukaan mansikkaa tulee 14-15 miljoonaa kiloa, kun viime vuonna sitä saatiin 12,8 miljoonaa kiloa.  

Anttilan marjatilan viljelijä Teemu Anttilan mukaan paras sesonki on parhaillaan käynnissä Kirkkonummella. 

– Meillä on itsepoimijoita ruuhkaksi asti ja mansikkaa nousee pellosta. Iso osa tuotannosta menee suoramyyntiin. Meillä on päivittäin parikymmentä koululaista pellolla kesätöissä. Huippusesonki kestänee pari viikkoa.

Yleisimmät mansikkalajikkeet:

Polka
Polka on ollut jo vuosia suosituin mansikkalajikkeemme, sen talvenkestävyys on hyvä. Lajikkeen alkuperämaa on Hollanti. Polkan marjat ovat joko suuria tai keskikokoisia, pyöreähköjä tai kartiomaisia. Väriltään ne ovat voimakkaanpunaisia, myös malto on punertava. Marja on kiinteä, ja sen maku raikkaan makea.

Honeoye
Polkaa aikaisemmin kypsyvä Honeoye avaa herkullisen mansikkakesän. Alkuperältään lajike on amerikkalainen ja sen talvenkestävyys on keskinkertainen. Marjat ovat suuria ja kartiomaisia, kirkkaan- tai tummanpunaisia ja ne kestävät hyvin kuljetusta. Maku on miedosti hapan, miellyttävä ja mehukas.

Sonata
Kypsyy muutaman päivän Polkaa aikaisemmin. Kirkkaanpunaiset marjat ovat hieman kookkaampia ja säilyttävät hyvin kokonsa koko satokauden ajan. Maultaan marjat ovat makeahkoja ja rakenteeltaan kiinteitä.

Jonsok
On väistymässä viljelystä vähäsatoisuutensa vuoksi. Se kestää kuitenkin hyvin talvea. Marja sopii erinomaisesti pakastukseen, sillä marjat ovat kiinteitä ja kauttaaltaan tummanpunaisia.

Bounty
Kypsyy myöhään ja on makoisa pakaste- ja säilöntämarja. Marjat ovat kekomaisia, kiinteitä ja sisusta myöten tummia. Maukkaiden marjojen pinta tuntuu karhealta koholla olevien pähkylöiden vuoksi.

Lähde: Marjat.fi

– Sadosta näyttää tulevan runsaampi kuin viime vuonna, koska kausi kestää pidempään. Tällä hetkellä pääosa mansikoista on Polkkaa, mutta on meillä myös Jonsokia ja Bountya. Uutena kokeilussa on Frida-mansikkaa, joka tekee erittäin makeita ja isoja marjoja. Muutaman vuoden päästä sitä saadaan myös myyntiin, ennustaa Anttila.

Sää on vienyt makeutta

Hedelmä-ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salon mukaan viileä ja sateinen kesä verottaa kuitenkin makua mansikoista.

– Suomen kesän pitkä päivä saa mansikan kasvamaan ympäri vuorokauden, mikä tuo siihen lisää suomalaisten kaipaamaa makeutta. Aurinko kypsyttää mansikkaa vauhdilla, mikä lisää entisestään makeutta. Tänä vuonna mansikat eivät ole yhtä makeita tai suorastaan sokerisia kuin viime vuoden helteillä. Kosteat säät ovat sen sijaan tuoneet mansikkaan lisää mehevyyttää. 

Salo kehottaa suomalaisia nauttimaan herkkumarjasta nyt kun sitä saa.

– Mansikat ovat oikeita terveyspommeja. Mansikoista saa runsaasti flavonoideja ja antioksidantteja, mutta myös erittäin paljon kuituja. Niissä on jopa enemmän C-vitamiiniä kuin appelsiineissa, hehkuttaa Salo.

Salon mukaan mansikkan hinnat ovat nyt siinä, missä ne tulevat olemaan loppukesän.

– Viiden kilon laatikon hinta vaihtee 20-35 euroa. Markettien kampanjat ovat myös käynnistyneet. Itsepoimijat voivat etsiä mansikkatiloja Marjat.fi -sivustolta.

Viljelijä Teemu Anttilan mukaan omat mansikat ovat parhaimmillaan jäätelön ja kermavaahdon kera.

Tuoreimmat aiheesta

Makuja