Mansikka kypsyy tänä vuonna aikaisin. Avomaan mansikkaa on tällä viikolla myynnissä jo runsaita määriä ajankohtaan nähden.
Mansikan pääsatokausi alkaa juhannuksesta lähes koko Etelä-Suomen alueella. Keski-Suomen korkeudella pääsatokausi alkaa kesäkuun lopussa. Aikaisen kesäntulon takia ollaan vajaat kaksi viikkoa etuajassa normaalista aikataulusta. Viime vuoteen verrattuna satokausi alkaa lähes kolme viikkoa aikaisemmin.
Mansikan satokaudesta tulee viimevuotista lyhyempi. Pakastusta ja säilöntää varten on oltava ajoissa liikkeellä, jos mielii saada mansikkaa talven varalle.
Ongelmista huolimatta mansikkasadosta tulossa lähes normaali
Tammikuun kovista pakkasista johtuen kasvustovaurioita on jonkin verran talvenaroissa mansikkalajikkeissa sekä vanhemmissa Polka-lajikkeen kasvustoissa. Alkukesän hallat eivät ole juuri haitanneet, sillä ne on torjuttu sadettamalla. Tällä hetkellä edellytykset sadon onnistumiselle vaihtelevista sääolosuhteista huolimatta ovat kohtalaisen hyvät.
Mansikan kokonaissatomääräksi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ennustaa 11–12 miljoonaa kiloa, kun se normaalisti on 12–13 miljoonaa kiloa. Ennustetta tarkennetaan juhannuksen jälkeisten sääolojen mukaan.
Kiinnostus lähiruokaan on lisännyt mansikan myyntiä
Suomalaiset ovat yhä tarkempia ruokansa alkuperästä. Mansikka on lähiruokaa parhaimmillaan. Sitä tuotetaan tasaisesti ympäri maata, jolloin kuljetusaika on lyhyt ja mansikat ovat tuoreita. Oman seudun mansikan suoramyynti- ja itsepoimintatilat löytyvät nettisivuilta www.marjat.fi.
Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäinliitto ry
Tuoreista mansikoista syntyy esimerkiksi herkullinen smoothie. Kokeile!
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.