Viilennätkö kotiasi ilmalämpöpumpulla? Näin laitteelle ei missään nimessä kannata nyt tehdä: "Aika moni tuntuu käyttävän sitä niin…"

Paahtava helle saa monet suomalaiset antautumaan kotisohvalle ilmalämpöpumpun viilennykseen – tai ainakin haaveilemaan siitä. Kysyimme asiantuntijalta, miten ilmalämpöpumppua käytetään viilennystarkoitukseen oikein.

Juhannuksen sää oli monin paikoin helteinen, ja ennustusten perusteella lämpöaalto ei ole ihan heti väistymässä Suomen yltä. 

Katso videolta viikon sääennuste! Artikkeli jatkuu videon alla.

Ilmalämpöpumpun käyttö viilentämiseen: Tämä on sopiva lämpötila

Monilta kotitalouksilta löytyy jo hellesään helpottaja, ilmalämpöpumppu. Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpu:n tilastojen perusteella ilmalämpöpumppujen suosio on kasvussa. Vuoden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana niiden myynti kasvoi peräti 120 prosenttia, ilmavesilämpöpumppujen 40 prosenttia ja maalämpöpumppujen 35 prosenttia.

Hellerajojen paukkuessa monissa kodeissa tartutaan jälleen ilmalämpöpumpun kaukosäätimeen. Miten laitetta kuuluisi käyttää, jotta se toimisi mahdollisimman hyvin ja energiatehokkaasti? Kysyimme asiaa Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpu ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvoselta.

Viilennyskäytössä olennaista on laittaa ilmalämpöpumppu jäähdytystoiminnalle, ei automaatille, muistutetaan laitevalmistaja Toshibalta. Automatiikkaa käytettäessä laite alkaa hetken kylmää puhallettuaan sekoittaa joukkoon lämmintä ilmaa, jolloin viilentävä vaikutus viivästyy ja tarvittavan energian kulutus kasvaa.

Mille astemäärälle ilmalämpöpumppu kannattaa asettaa?

– Lämpötila kannattaa asettaa 23–24 asteeseen. Sen viileämmälle ei kannata laitetta laittaa, Hirvonen neuvoo.

Vattenfallilta muistutetaan, että yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska ilmalämpöpumppu poistaa samalla myös kosteutta sisäilmasta. Kosteus on yleensä syypää tukalaan oloon sisätiloissa. Liian viileälle asetettu lämpötila voi myös muodostaa vilustumisriskin. 

Kannattaako ilmalämpöpumppu välillä sammuttaa?

Kun ilmalämpöpumpun sitten asettaa viilentämään noin 24 asteeseen, kannattaa Hirvosen mukaan unohtaa koko laite niille sijoilleen.

– Antaa pumpun hoitaa sitä lämpötilaa, eikä kytke koko ajan päälle ja pois. Se on kaiken a ja o! Aika moni tuntuu käyttävän sitä niin, että pistetään laite puhaltamaan täysille tunniksi tai pariksi, ettei pumpun lähellä edes tarkene olemaan. Näin ei tule tehdä, Hirvonen neuvoo,

Kun pumpun annetaan olla rauhassa päällä, niin sen puhallinnopeus asettuu alemmaksi ja laite on myös vähemmän häiritsevä vedon ja äänen puolesta. 

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus: "Hyvä, jos saa euroakaan menemään päivässä"

Hirvonen muistuttaa, että ilmalämpöpumppu ei ole sähkösyöppö, vaikka sen antaisi olla päällä päiväkausia. Energiaa sen sijaan kuluu enemmän, jos rakenteet ehtivät aina jäähdytyskertojen välissä lämmetä.

– Sähkönkulutus on niin vähäistä jäähdytyksellä, että vaikka se laite kuinka tohottaisi, niin hyvä, jos saa euroakaan menemään päivässä. 

Entä jos poistuu kodistaan esimerkiksi lomareissulle? Voiko ilmalämpöpumpun jättää päälle? Hirvosen mukaan voi, kunhan ei lähde viikkokausiksi.

– Itse jätin juuri mökille pariksi päiväksi ilmalämpöpumpun päälle, kun lähdin pois. On sitten mukava palata taas sinne.

Ilmalämpöpumpun huolto

Kesällä ilmalämpöpumppua kannattaa huoltaa kuten talvellakin, eli pitää suodattimet puhtaana. Omakotiliiton mukaan likaantuneet suodattimet laskevat laitteen suorituskykyä.

Sisäyksiköstä kannattaa imuroida säännöllisesti, noin 1–2 kertaa kuukaudessa, pölyt pois. Lisäksi karkeasuodatin tulee vaihtaa välillä valmistajan ohjeiden mukaisesti. Sisäyksikön karkeasuodattimen voi myös pestä miedolla pesuaineella, ja kuivattaa huolellisesti ennen takaisin laittoa. Myös ulkoyksikön puhtaudesta täytyy huolehtia säännöllisesti. 

Tarvittaessa voi tilata ammattilaiselta laitteen huollon, jolloin ilmalämpöpumppu avataan ja osat tarkistetaan sekä puhdistetaan.


Katso myös: Oregonin eläintarhan saukoilla on oiva keino viilentyä helteessä

Lue myös:

    Uusimmat