Viime hallituksen lupaus osoittautumassa tyhjäksi – Kuntaliitto: Soteuudistus johtaa korkeampiin kuntaveroihin

Kuntaliitossa pelätään, että soteuudistuksen hintalappu pakottaa kuntia nostamaan veroprosenttejaan. Tämä tarkoittaisi kansalaisten verotuksen kiristymistä. Asiantuntijan mukaan edellisen hallituksen linja veronmaksajille neutraalista uudistuksesta uhkaa jäädä toteutumatta. 

Soteuudistuksen yhteydessä sosiaali- ja terveyssektorin siirtyminen hyvinvointialueiden vastuulle kuihdutti suuren osan kuntien veropotista. 

Nyt kuntakentällä eletään isojen veronkorotuspaineiden alla. Kuntaliitossa pelätään, että kansalaiset maksavat soteuudistusta korkeampina kuntaveroina.

Asiantuntija muistuttaa, että uudistuksen piti olla veronmaksajalle neutraali.

Pettikö hallitus tässä lupauksensa?

– Kesän 2021 lakipakettien hyväksymisen yhteydessä keskeinen periaate oli se, että veronmaksajan asema ei saa tässä uudistuksessa muuttua. Hyvinvointialueet sai sen lisärahan, mitä sinne kustannuksia siirtyi. Valtio ei laita mitään lisärahaa soteuudistukseen. Kuntatalous oli sitten se, joka otti vastaan kaikki ne hyökyaallot, joita soten siirtolaskelmista aiheutui, toteaa kuntatalousasioiden johtaja Sanna Lehtonen.

Eli pitäisikö tässä tuntea olonsa huijatuksi?

Usea kunta on kiristämässä verotustaan tulevina vuosina ja sehän vaikuttaa kansalaisten verorasitukseen.

Miltä näyttää tämän hetken korotusten tilanne?

– Yli 200 kunnassa nousi veroprosentti. Niistä päätösperäisiä on liki 90. Se on yllättävän iso määrä yhden vuoden veroprosentin korotukselle.

Mitä haluatte sanoa heille, jotka sanovat, että kyse ei ole sote-uudistuksesta vaan inflaatiosta?

On ihan totta, että kustannusten kasvu on yksi tekijä, joka painaa kuntataloutta alaspäin. Kun palkat ovat nousseet, niin myös kuntien menot ovat lisääntyneet. Kun kuntataloutta tasapainotetaan, työpakissa on säästölistoja ja veronkorotuksia. Jokainen kunta päättää itse, missä suhteessa näitä käytetään.

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

Professori: Palkkaharmonisaatio oli kunnille epäreilu

Haastattelemamme professorin mukaan tilanteessa epäreilua on se, että kunnat joutuivat sote-työntekijöiden palkkaharmonisaation maksumiehiksi.

Onko tämä soteuudistuksen myötä tehty veroratkaisu veroneutraali?

Ei ole kaikille, toteaa laskentatoimen professori Hannu Ojala Itä-Suomen yliopistosta. 

– Tässä tapahtui palkkaharmonisaatiota, eli korotettiin työntekijöiden palkkoja, ja niitä määrättiin takautuvasti maksettavaksi kunnille. Tulevaisuudessa valtionosuudet tulevat olemaan sen takia pienempiä. Niissä kunnissa, joissa näin on tapahtunut, niin tilanne on tietenkin epäreilu. professori jatkaa. 

"Kestämätön valtionosuusleikkaus"

Mikä on Kuntaliiton viesti päättäjille?

– Kuntien valtionosuudet vähenevät noin 20 prosenttia eli 700 miljoonaa vuodesta 2023 vuoteen 2025, ja se on kestämätön leikkaus, sanoo Lehtonen. 

MTV Uutiset ei tavoittanut edellisen hallituksen vastuuministereitä kommentoimaan asiaa.

Lue myös:

    Uusimmat