Helsingissä selvitettiin vuonna 2015 kymmenen ruokamyrkytysepidemiaa. Vuoden 2015 merkittävimmän epidemian aiheutti salmonella.
45 henkilöä sairastui salmonella-bakteerin aiheuttamaan epidemiaan syötyään myymälässä valmistettua kasviperäistä vanukasta.
Vuoden suurimmassa epidemiassa 55 henkilöä sairastui noroviruksen aiheuttamaan ruokamyrkytykseen ruokailtuaan henkilöstöravintolassa. Epidemian syntyyn vaikutti luultavasti oireettoman norovirusta kantaneen henkilön osallistuminen keittiötyöskentelyyn.
Epidemiaepäilyistä voi ilmoittaa Eviran ja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tietokantaan. Elintarvikealan toimijoilla on ilmoitusvelvollisuus epäilyistä.
Epäkohtien korjaaminen varmistetaan uusintatarkastuksella ja tarpeen tullen pakkokeinoin.
Selvityksiä päivittäin
Helsingissä selvitettiin vuonna 2015 yhteensä 331 ruokamyrkytysepäilyä, joista suurin osa oli yksittäisiä tapauksia.
Suurimmassa osassa yksittäisistä epäilyistä ei aiheuttajaa saatu selville tai sairastumisen ei voitu osoittaa liittyneen ruokailuun.
Osa elintarvikealan toimijoista ilmoittaa ruokamyrkytysepäilyt valvontaviranomaiselle viivytyksettä, mutta osa ei ole tietoisia ilmoitusvelvollisuudesta.