Söitkö juuri näissä ravintoloissa? Ainakin 20 saanut ruokamyrkytyksen Helsingissä – lisää sairastumisia tulee koko ajan ilmi
Helsingissä selvitetään parhaillaan ruokamyrkytysepidemiaa.
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut kertoo tiedotteessaan selvittävänsä ruokamyrkytyksiä, joiden epäillään liittyvän ruokailuun useissa ravintoloissa ja pop-up-tapahtumassa. Ruokamyrkytystapauksia on kaupungin mukaan todettu helmikuun alusta lähtien ja tällä hetkellä sairastuneita on tiedossa noin 20.
Kaikki ruokamyrkytyksen saaneet ovat syöneet ostereita. Elintarvike- ja potilasnäytteissä on löydetty norovirusta.
Jos söit näissä ravintoloissa ja sairastuit, ota yhteyttä
Elintarviketurvallisuusyksikkö pyytää tietyissä ravintolassa ostereita helmikuussa 2023 syöneitä ja sairastuneita ottamaan yhteyttä. Ravintolat ovat:
Fisken på Disken
Ravintola Natura
Ravintola Gillet
The Cock
Ravintola Meripaviljonki
Sake bar & Izakaya pop-up-tapahtuma
Yhteydenottoa toivotaan sairastuneilta ensisijaisesti sähköisellä ruokamyrkytyslomakkeella.
Tapauksia ilmennyt jo lisää
Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg kertoo MTV Uutisille, että kaupungin tiedotteen jälkeen on ilmennyt lisää ruokamyrkytystapauksia ja ravintolalistausta päivitetään ensi viikolla.
– Tapauksia on tullut paljon lisää ja ne liittyvät myös muihin ravintoloihin. Ne jotka yleensä ensin ilmoittavat sairastumisestaan, niin se on vain jäävuoren huippu, Åberg kertoo.
Åbergin mukaan ravintoloitsijat ovat ymmärrettävästi harmissaan asiasta, sillä kukaan ei tietenkään toivoisi asiakkaiden sairastuvan. Vaikka näytetulokset kaikkien ravintoloiden osalta eivät olekaan vielä valmistuneet, on Åbergin mukaan perusteltua julkaista lista paikoista, joissa sairastapauksia on todettu.
– Näytetulokset pelkästään eivät ole ratkaiseva tekijä. Näyttää siltä, että samasta paikasta tullut osteri on ollut näissä ravintoloissa yhdistävä tekijä.
Osterit aiheuttaneet ennenkin ruokamyrkytyksiä
Helsingin kaupunki muistuttaa, että ostereiden on todettu aiemminkin välittäneen norovirustartuntoja. Kuumentamatta syötävät osterit ovat yleisiä epidemian välittäjäelintarvikkeita, koska ne siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä.
Noroviruksen itämisaika on yleensä 12–48 tuntia. Tyypillisiä oireita ovat ripuli, pahoinvointi tai oksentelu sekä usein myös kuume, vatsakipu ja -krampit. Oireet alkavat usein hyvin äkillisesti ja kestävät yleensä noin 12–72 tuntia. Norovirus tuhoutuu, kun elintarviketta kuumennetaan yli 90 celsiusasteessa kahden minuutin ajan.
Osa ravintoloista on jo tarkastettu ruokamyrkytysepidemiaepäilyn jälkeen, ja ostereiden maahantuojat ovat ryhtyneet elintarvikkeiden takaisinvetoon.
Ympäristöpalvelut selvittää epidemiaa yhteistyössä Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan kanssa.
Lähde: Helsingin kaupunki
Juttua päivitetty 24.2. klo 18.04: Lisätty Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åbergin kommentit.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Kurpitsapiirakka
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan