Viimeisillään raskaana ollut Ivanna pakeni Suomeen ja löysi turvasataman helsinkiläisnaapurustosta

5:25imgMillaista apua sotaa paenneet ukrainalaiset Suomessa saavat? MTV Uutiset Live vieraili avustuskeskuksessa, jonka ulkopuolella jonotetaan ruokakasseja jopa viikottain.
Julkaistu 01.08.2023 06:14
Toimittajan kuva

Helmi Sundström

helmi.sundstrom@mtv.fi

Helsingin Vallilassa sijaitsee Ukrainasta Suomeen sotaa paenneiden apukeskus, jossa tarjotaan niin humanitaarista apua kuin kriisitukeakin. MTV Uutiset Live vieraili keskuksessa, jonka oven takana ihmiset jonottavat ruokaa jopa viikottain. 

Eteisessä kengät vaihdetaan villasukkiin, jotka saa halutessaan pitää omanaan. Osa sukista on saatu lahjoituksina, osan ovat suomalaiset ja ukrainalaiset naiset yhteistyössä kutoneet keskuksessa vietettyinä päivinä.

– Viikossa meillä on keskimäärin 450–500 kävijää, kertoo Vallila Ukraine Help Centerin pääkoordinaattori, Suomessa yli kymmenen vuotta asunut ukrainalainen Tanja Mustonen.

Monet vierailevat keskuksessa useamman kerran viikossa, sillä apua ja tukea tarjotaan monella eri tavalla.

Keskuksesta saa niin humanitaarista apua ruokakassien, vaatteiden ja hygieniatarvikkeiden muodossa kuin ammattilaisten tarjoamaa kriisiapuakin.

Lapsille järjestetään työpajoja, Kelan ja Helsingin kaupungin työllisyyspalveluiden asiantuntijat tekevät vierailuja ja vastaavat kysymyksiin, lahjoitetulla ompelukoneella voi halutessaan korjata vaatteensa.

Lauantaisin tupa on Mustosen mukaan täynnä, kun vanhemmat tulevat leikkimään lapsiensa kanssa ja keskustelemaan keskenään.

– Yritämme antaa tukea ukrainan kielellä. Se on ensisijaisesti monille ukrainalaisille turvallista. Se jo toimii ja auttaa, Mustonen kertoo.

Ruokakasseja jonotetaan kadulla, osa jää silti ilman

Maahanmuuttoviraston mukaan noin 60 000 ukrainalaista on hakenut tilapäistä suojelua Suomesta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä viime vuoden helmikuussa.

Pelkästään kuluvan vuoden heinäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana suojelua haki noin 1 600 ihmistä. 

Keskukseen saapuu Mustosen mukaan 30–50 uutta kävijää joka viikko. Pääasialliset vierailijat ovat tilapäistä suojelua hakeneita, mutta joukossa on myös Suomessa pidempään asuneita ukrainalaisten yhdistyksen jäseniä.

Pääosin kaikki keskuksessa jaettavat tavarat ruoasta vaatteisiin saadaan lahjoituksina niin yksityisiltä ihmisiltä kuin yrityksiltäkin. 

Kun kuivaruokaa sisältäviä ruokakasseja jaetaan, kaduille muodostuu jopa jonoa.

– Aamulla ihmiset miettivät, että jos he tulevat myöhemmin, voi tapahtua niin, että ruokakasseja ei tule riittävästi, Mustonen kertoo.

Haastattelua edeltävänä päivänä ruokakasseja jaettiin 120 kappaletta, mutta tarve olisi ollut vielä neljällekymmenelle.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

ukraina vallila help center apukeskusApukeskukseen saapuu viikoittain 30–50 uutta kävijää.

Lue myös: Kiova aloitti merkittävän neuvostosymbolin purkutyöt: Äiti synnyinmaan sankarikilpi historiaan

Ivannan lapsi syntyi Suomessa

Keskuksessa kahden lapsensa kanssa vieraileva ukrainalainen Ivanna kertoo, että hän saapui Suomeen noin vuosi sitten ollessaan kahdeksannella kuulla raskaana.

– Matka oli pitkä, mutta onneksi pääsimme perille, Ivanna toteaa pidellessään sylissään Suomessa syntynyttä Kira-tytärtään.

– Eniten käytän mahdollisuutta viettää aikaa lasten kanssa keskuksessa. Vanhempi tyttäreni käy työpajoissa, nuorempi leikkii.

Itse Ivanna nauttii myös mahdollisuudesta keskustella muiden ukrainalaisten kanssa.

Vaikka Ivanna kertoo pitävänsä Suomea kauniina maana ja asioiden olevan yleisesti hyvin, kaipuu takaisin Ukrainaan on kova.

– Haluan vain, että sota loppuu nopeasti ja pääsemme kotiin, hän sanoo.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

ukraina vallila help center ivannaIvannan pian vuoden vanha Kira-tytär syntyi Suomessa. Keskuksessa Ivanna perheineen nauttii mahdollisuudesta keskustella toisten ukrainalaisten kanssa.

"Kotimme Suomessa"

Tunnelma keskuksessa on vastaanottavainen ja lämmin. Vapaaehtoiset järjestelevät lahjoituksina saatuja vaatteita, lapset juoksevat nauraen ympäriinsä.

Mustosen mukaan useat keskuksessa vapaaehtoistyötä tekevät ovat myös itse olleet tilapäistä suojelua hakeneita.

Keskuksesta saatuja lastenvaatteita tuodaan takaisin muille käytettäväksi, kun omat lapset kasvavat.

– Monet sanovat, että se (keskus) on meidän kotimme Suomessa. Se on meidän keskuksemme, meidän kotimme, me voimme aina tulla ja olemme tervetulleita, Mustonen kuvailee kävijöiltä saatua palautetta.

Apukeskus on Ukrainalaisten yhdistys Suomessa -yhdistyksen projekti, jota ylläpidetään yhteistyössä Helsingin kaupungin, Väestöliiton, Mieli ry:n, Suomen pakolaisavun, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin ja vapaaehtoisryhmä Finns for Ukrainen kanssa.

Miten Suomeen saapuneiden ukrainalaisten tilanne on muuttunut viime vuoteen verrattuna? Miltä keskuksessa näyttää? Voit katsoa MTV:n vierailun kokonaisuudessaan artikkelin alusta löytyvältä videolta.

Puolitoista vuotta hyökkäyssotaa on runnellut Venäjän taloutta eikä suinkaan vain pakotteiden takia – Suomen Pankki MTV:lle: "Paljon huonommassa kunnossa"

Nyt puhuu Ukrainan diskattu olympiavoittaja  – skandaalipäätös kuohuttaa

Katso myös: Miltä Ukraina näyttää suomalaisen Tommin silmin? Huomenta Suomi 16.7.2023

11:03img

Tuoreimmat aiheesta

Ukraina