Ukrainasta pakenevia ukrainalaisia saapuu myös Suomeen. Asian ytimessä on tavannut sekä sotaa paenneita pakolaisia että vastaanottokeskuksen henkilöstöä. Yksi heistä on kiovalainen Anna.
Venäjän helmikuun 24. päivä aloittama laajamittainen hyökkäys Ukrainaan on saanut jo yli kahden miljoonan ihmisen jättämään kotinsa ja pakenemaan maasta.
YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n johtaja Filippo Grandin mukaan joukkopako Ukrainasta on nopeimmin kasvava pakolaiskriisi Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen.
Suurin osa sodan jaloista lähteneet ovat paenneet naapurimaahan Puolaan, mistä matka jatkuu monen pakolaisen osalta muihin Euroopan maihin, myös Suomeen.
Asian ytimessä -ohjelma tapasi useita Ukrainasta paenneita ihmisiä pääkaupunkiseudun vastaanottokeskuksissa tällä viikolla.
Annan elämä muuttui täysin
Yksi Venäjän pommituksia paennut on nuori ukrainalaisnainen, Anna.
Ennen sotaa Kiovassa asunut Anna eli omien sanojensa mukaan todella hyvää elämää. Vielä kaksi viikkoa sitten hän oli tanssija, joka opiskeli ranskan ja englannin kielen tulkiksi paikallisessa yliopistossa.
Elämään mahtui opintojen lisäksi ystäviä, ihana koti ja tulevaisuus, joka tuntui tarjoavan vain mahdollisuuksia.
Mutta sitten, kaikki muuttui yhdessä yössä – sanan varsinaisessa merkityksessä.
MTV / Onni Ojala
Asian ytimessä keskiviikkoisin kello 21 MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa!
Asian ytimessä on uutisia, puheenaiheita ja viihdyttävää keskustelua Jaakko Loikkasen johdolla.
– Kaikki on pilalla. Kaikki tulevaisuudensuunnitelmani on nyt peruttu, Anna toteaa haikeana.
Miltä Venäjän hyökkäyksen ensimmäiset päivät tuntuivat Kiovassa? Entä, miten Anna selvisi sodan keskeltä Suomeen? Katso jutun lopussa oleva puhutteleva uutisjuttu.
Anna pakeni Ukrainan sotaa Suomeen, ja hän kertoo olevansa häkeltynyt suomalaisten avuliaisuudesta ja vieraanvaraisuudesta.
Turvapaikanhakijoita tulee kymmeniä päivittäin
Sotaa paennut Anna majoittuu perheensä kanssa vanhan ystävän luo. Moni pakolaisista kuitenkin saa turvaa ja katon päänsä päälle vastaanottokeskuksissa eri puolilla Suomea.
Kaikkiaan vastaanottokeskuksia on eri puolilla Suomea 27. Niistä 20 on aikuisia ja perheitä varten, seitsemän alaikäisille. Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan keskuksia perustetaan tarvittaessa lisää.
Helsingissä vastaanottokeskukseen saapuu päivittäin 30–50 järkyttynyttä, helpottunutta ja väsynyttä pakolaista.
Lue myös: Mihail Hodorkovski MTV:lle: Suomi ei ole turvassa – "Neutraali asema ei Suomea pelasta, mutta Nato voisi mahdollisesti pelastaa"
Vastaanottokeskus toimii transit-periaatteella
Luonan vastaanottokeskusjohtaja Mari Saari kertoo, että Helsingin vastaanottokeskuksessa huolehditaan nimenomaan turvapaikanhakijoista.
Saaren mukaan turvapaikanhakijat ovat helsinkiläisessä vastaanottokeskuksessa 1–2 yötä, minkä jälkeen heidät siirretään toiseen vastaanottokeskukseen.
– Toimimme transit-periaatteella. Otamme turvapaikanhakijoita vastaan ja annamme heille ensimmäisen avun. Sitten, kun he ovat levänneet, heidät siirretään seuraavaan vastaanottokeskukseen ja me valmistaudumme ottamaan uusia ihmisiä vastaan.
– Tällä keinolla pystymme ylläpitämään oman kapasiteettimme, Saari kertaa.