Alkoholin luvaton kauppa ei tarkoita enää perinteistä auton takakonttia yön pimeässä. Nykyään myyntiaikojen päätyttyä janoiseksi jäänyt nostaa älypuhelimensa ja hankkii juotavat Facebook-ryhmän kautta. Samoin toimivat monet nuuskaajat, joille on useitakin tuhansien henkilöiden myyntiryhmiä.
Helsinkiläinen Eelis* on ostanut yhdessä ystäviensä kanssa viinaa Facebookin alkoholimyyntipalveluista kolmisen kertaa.
– Kaveri kertoi ryhmästä. Pyysin saada liittyä Facebook-ryhmään, johon minut hyväksyttiin nopeasti, Eelis kertoo.
Facebook-ryhmässä on pääasiassa myynti-ilmoituksia, mutta myös potentiaaliset asiakkaat kirjoittavat sinne tarkkoja ostopyyntöjä. Oluen ja viinojen lisäksi sivuilla myydään Eeliksen mukaan epäsäännöllisesti myös tupakkaa ja nuuskaa. Uudenmaan alueella toimivassa alkoholin myyntiryhmässä on noin 8600 jäsentä.
Nuuskaa ostetaan myös laivoilta, joskus yli rajoitusten.
2:05
Kehuu kaupankäyntiä vaivattomaksi
Nuuskakauppaa käydään paljon
Ainakin nuuskan kauppaan erikoistuneiden Facebook-ryhmien määrän perusteella nuuskakauppaa käydään sosiaalisessa mediassa paljon.
Parikymppinen Johannes Helsingistä ostaa nuuskaa Facebookista.
Hinnat tornille vaihtelevat laadun mukaan 30–70 euron välillä. Ruotsin Haaparannassa hinta tornille on noin 20 euroa. Johannes kuvaa voittomarginaaleja suureksi, erityisesti kun veroja ei luonnollisesti makseta.
Kauppa avoimempaa
Hän kertoo joidenkin suomalaisten ostavan myynti-ilmoitusten kuvien perusteella ilmeisen suuria nuuskamääriä myyntiin. Hän on ostanut nuuskaa lisäksi virolais- ja afrikkalaistaustaisilta henkilöiltä. Hän ei kuvailisi toiminta henkilöiden ammatiksi, mutta luonnehtii esimerkiksi joidenkin rahoittavan sillä elämää opiskelujen ohella.
Joskus kaupankäynti on kuulemien mukaan päättynyt huijuksiin, joissa ostettu nuuska on ollut vanhentunutta tai sitä ei ollut purkeissa lainkaan. Johannes ei kuitenkaan ole sellaiseen itse törmännyt.
– Mielestäni avoimuus kaupassa ja nuuskan käytössä on yleistynyt, ja nuuska on korvannut vähän tupakkaa, hän toteaa.
Kauppa toimii siten, että ostaja soittaa myyjän antamaan puhelinnumeroon, jossa kaupasta sovitan. Eelis itse on tovereineen yleensä soittanut baarien mentyä kiinni, kun juhlahaluja vielä olisi.
– Parilla kerralla on ollut sillä tavalla, että ensimmäinen soittoon ei ole vastattu, hän kertoo esimerkkinä siitä, että kauppiailla vaikuttaa olevan viikonloppuisin töitä kiireeksi asti.
Itse vaihtotilanne on ollut vaivatonta. Myyjä ajaa sovittuun osoitteeseen, ja raha vaihtaa omistajaa auton ovella.
– Asiallista ja tehty ostajan kannalta todella helpoksi. Viimeisimmällä kerralla myyjä sanoi, että kassi on takapenkin lattialla, ja laitoin rahat penkille, Eelis kertoo.
Rajallinen valikoima, mutta halvat hinnat
Myyntivalikoima ei ole erityisen laaja. Oluita on kahta tai kolme merkkiä, ja viinatkin muutamaa merkkiä. Viinat ovat hänen arvioidensa perusteella Virosta tai Latviasta, ja hinnat hinnaltaan Alkon tasoa tai halvempaa. Toimituksesta kantakaupunkiin on pyydetty joidenkin eurojen lisähintaa.
– Aika edullista, mikä tekee siitä aika houkuttelevaa.
Vaikka Eelis sanoo olleensa tyytyväinen saamaansa palveluun, ei hän usko lähitulevaisuudessa käyttävänsä palvelua. Hän ei pidä itseään kanta-asiakkaana.
– Mutta se ei johdu siitä, että olisi jotain vikaa. Toimii moitteettomasti, hän toteaa.
Viranomaiset puuttuvat tavattaessa
Helsingin ja Itä-Uudenmaan poliisista kerrotaan, että heillä ei tämän vuoden aikana ole ollut käsiteltävänä rikosilmoituksia, jotka liittyvät Facebookin kautta käytävään alkoholikauppaan.
Nuuskaan kohdistuvat toimet ovat taas suhteellisen yleisiä. Rikoskomisario Leif Malmberg Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo, että vuosittain koko maassa esitutkintaviranomaisten tietoon tulee keskimäärin noin 700 nuuskaan liittyvää juttua. Rikosnimikkeet ovat yleensä eri muotoisia veropetoksia, laittomaan tuontitavaraan ryhtymisiä ja salakuljetuksia.
Itä-Uudenmaan poliisi onkin juuri aloittamassa jälleen yhtä nuuskaan liittyvää tutkintaa, jonka selvittäminen alkoi verkossa tapahtuvasta kaupasta.
– Jatkuva tiedonhankinta toimii netissä, hän kommentoi verkossa tapahtuvaa tiedonkeruuta ja kauppaan puuttumista.
Tullista taas kerrotaan, että luvattomaan toimintaan verkossa toimintaan puututaan aina, kun siihen muun toiminnan yhteydessä törmätään.
– Viime vuoden aikana on ajettu alas useita palveluita, joissa myydyistä tuotteista ei ole maksettu valmisteveroa, Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo.
*Eelis ei esiinny jutussa oikealla nimellään.
Nuuska on puhuttanut uutisissa paljon. Nuorten nuuskan käyttö huolestuttaa, ja samalla salakuljetuksen määrä pitää viranomaiset varpaillaan.
7:34
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.