Kätilöiden työ on palkitsevaa, mutta raskasta ja haastavaa, kertoo yhteistyöjärjestö YK verkkosivuillaan.
Moni kätilöksi ryhtynyt sanoo työn olevan kutsumusammatti. Työ on hyvin palkitsevaa, mutta samalla kätilö todistaa lukuisia murhenäytelmiä ja surullisia tarinoita ihmiselämän eri vaiheilta.
Moni tietää, ettei kätilön ammatti ole se kaikkein sisäsiistein työ, mutta kaikki eivät välttämättä tiedä, millaisia asioita kätilön työ voikaan pitää sisällään.
LUE MYÖS: Tämä video ei ole herkimmille: Naisen synnytys sai karmaisevan käänteen
Kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta ylläpitävä järjestö YK listasi sivuillaan viisi kätilön työhön liittyvää asiaa, joista kaikki eivät välttämättä tiedä.
1. He säästävät miljoonia henkiä vuosittain
YK:n mukaan äitien ja vastasyntyneiden lasten kuolemantapaukset ovat olleet jatkuvassa laskussa vuodesta 1990 lähtien – kiitos lääketieteen ja korkeatasoisen hoidon aina raskauden ensihetkistä synnytykseen saakka.
Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan ammattitaitoinen kätilö vähentää äidin ja lapsen synnytyksen aikaisia tai jälkeisiä kuolemia jopa yli 80 prosentilla.
Kätilön ammatillinen pätevyys vähentää myös ennenaikaisesti käynnistyneiden synnytysten määrää 24 prosentilla.
Siitäkin huolimatta, että lapsikuolleisuus on laskussa, kuolemantapauksia tapahtuu. YK on arvioinut, että 303 000 naista ja 2,7 miljoonaa vastasyntynyttä lasta kuoli vuonna 2015.
UNFPA:n mukaan luku on nykyisin hieman alhaisempi: noin 800 naista kuolee päivittäin synnytyksen aiheuttamien vammojen vuoksi.
LUE MYÖS: Näissä maissa eletään pisimpään vuonna 2040 – tutkija: "Suuri epätasa-arvoisuus tulee jatkumaan"
2. He osaavat antaa monipuolista huolenpitoa koko perheelle
Kätilön oletetaan työskentelevän vain synnytyssalissa, mutta todellisuus on aivan toinen. Kätilön ammatti ja toimenkuva ovat paljon monivaiheisempia ja laajempia: työhön mahtuu synnytyksessä avustamisen lisäksi paljon neuvontaa ja huolenpitoa erilaisissa hoitolaitosten toimipisteissä.
WHO:n mukaan kätilö pystyy huolehtimaan lähes 90-prosenttisesti olennaisesta terveydenhuollosta, joka on tarkoitettu odottaville ja synnyttäville äideille sekä vastasyntyneille lapsille.
Kätilö on siis terveydenhuollon ammattilainen, joka muun muassa neuvoo naisten sairauksien – kuten rinta- ja kohdunkaulan syöpien – hoidossa sekä avustaa perhesuunnittelussa ja lapsettomuuden hoidossa. Myös ehkäisyvalistus on osa kätilön työtä.
Kätilö huolehtii niin äidistä, isästä kuin vastasyntyneestä lapsestakin synnytyksen jälkeen. Kätilö muun muassa ohjeistaa äitiä imetyksessä ja hänellä voi olla suuri vaikutus äidin terveyteen ja hyvinvointiin pitkälläkin tähtäimellä.
Healthline kertoo vuonna 2018 julkaistun tutkimuksen mukaan laadukas hoito ja pätevä kätilö voivat myös ennaltaehkäistä keisarileikkausten määrää.
3. He puolustavat naisten oikeuksia
Kätilöt tekevät paljon naisten ja tyttöjen oikeuksien hyväksi – etenkin kehitysmaissa, joissa naisen asema on hyvin erilainen kuin rikkaissa länsimaissa.
Kätilöt muun muassa auttavat ehkäisemään naisten sukupuolielinten silpomista sekä tarjoavat apua ja tukea naisille, jotka ovat henkisen tai fyysisen väkivallan uhreja.
LUE MYÖS: Joka kolmannen suomalaismiehen mukaan naisiin kohdistuva väkivalta voi joskus olla naisen oma vika
YK:n mukaan kätilöt ovat vaikuttaneet siihen, että raskaus voi olla valinta, ei vain mahdollisuus tai pakko. Kätilöiden tekemän lisääntymisterveydenhoitopalveluiden ansioista teini-ikäisten raskaudet ovat vähentyneet kolmanneksella vuoteen 1994 verrattuna.
Vaikka luku on laskussa, monissa maailman osissa luku on valitettavan korkea. Syynä ovat ehkäisyvälineiden heikko saatavuus ja lapsiavioliittojen suuri osuus.
Alla olevalla videolla WHO:n hoitohenkilökunnan johtaja Elizabeth Iro selventää, miksi kätilöt ovat merkittäviä naisten oikeuksien puolestapuhujia.
4. Heistä on suuri pula
Kätilöt tekevät tärkeää työtä. Valitettavasti heistä on koko ajan pulaa etenkin kehitysmaissa, joissa lisääntymisaste on keskimääräistä korkeampi.
Monet kätilöt joutuvat etenkin maailman köyhimmissä maissa työskentelemään puutteellisissa työympäristöissä ilman asianmukaisia hoitotarvikkeita.
Sen lisäksi, että kätilöistä on pulaa, ammattia ei arvosteta tarpeeksi. UNFPA:n mukaan kätilöiden palkka on aivan liian alhainen, eivätkä he saa tarpeeksi tukea työssään – muista työhön liittyvistä haasteista puhumattakaan.
5. YK tekee töitä vahvistaakseen kätilöiden asemaa
YK pyrkii vahvistamaan kätilöiden asemaa maailmanlaajuisesti. Myös WHO ja UNFPA tarjoavat kätilöille koulutusta ja ohjausta etenkin kehitysmaissa, joissa kätilöiden tarve on kaikkein akuutein keskimääräistä suuremman syntyvyyden sekä korkean äiti- ja lapsikuolleisuuden vuoksi.
Tämän vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen aikana YK koulutti yli 115 000 kätilöä tarjoamalla kirjoja, laitteistoa sekä koulutusmateriaaleja yli 700 kouluun, kouluttamalla yli 8500 kätilöopettajaa sekä tukemalla yli 250 kansallista ja paikallista kätilöyhdistystä.
Lisäksi YK on laatinut lasten, nuorten ja naisten terveyden edistämistä varten strategian, jonka painopisteenä ovat kätilöt vuosina 2016–2030.
Myös lastenrahasto UNICEF on mukana talkoissa auttamalla kätilöiden koulutuksen suunnittelussa ja vahvistamisessa.
LUE MYÖS: Tutkimus: Synnytys kannattaa käynnistää 39. raskausviikolla – vähentää äidin ja lapsen riskejä
Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!
Lähteet: United Nations, Healthline, Verily Magazine