"Lääkäri kävelee huoneeseen, työntää käden pimppiin ja kävelee ulos" – synnytysväkivalta on yleistä myös Suomessa

Tuore suomalaisdokumentti nostaa puheenaiheeksi erilaiset synnytyskokemukset ja synnyttäjien itsemääräämisoikeuden.

Suomessa syntyi vuonna 2022 yli 45 000 lasta, joista 109 suunnitellusti kotiolosuhteissa. Synnytyskokemuksia on monenlaisia eikä kaikki aina mene niin kuin synnyttäjä olisi toivonut. 

Kätilö Kirsi Hjort ja doula Anna-Riitta Kässi nostavat Kivun ja ilon työ -uutuusdokumentissa esiin synnyttäjän itsemääräämisoikeuden. 

Elokuun lopussa ensi-iltansa saavassa Kivun ja ilon työ -dokumenttielokuvassa Kivun ja ilon työ kaksi synnytyksen ammattilaista, kätilö Kirsi Hjort ja synnyttäjien tukihenkilönä toimiva doula Anna-Riitta Kässi työskentelevät paremman synnytyskokemuksen ja synnyttäjien itsemääräämisoikeuden puolesta.

Mitä on synnytysväkivalta?

Osa synnyttäjistä kokee jopa synnytysväkivaltaa.

– Synnytysväkivalta on esimerkiksi henkistä, fyysistä tai seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa synnytystilanteessa. Ja voidaan ajatella, että sitä voi tapahtua koko raskauden seurannan aikana, doula Anna-Riitta Kässi kertoi Huomenta Suomessa.

Kässin mukaan synnytysväkivalta voi tarkoittaa hyvin yksinkertaisia asioita: synnyttäjän toiveita ei kuunnella tai noudateta, ei kysytä suostumusta tai kerrota, mitä toimenpiteitä tehdään. 

Elokuun loppupuolella ensi-iltansa saavan dokumentin trailerissa nostetaan esiin yksi esimerkki tällaisesta toiminnasta.

– Lääkäri kävelee huoneeseen, työntää käden pimppiin ja kävelee ulos.

Puutteelliset resurssit voivat johtaa virhearvioihin

Vuonna 2019 Minä myös synnyttäjänä -kampanja keräsi kokemuksia synnytyksen aikaisesta kaltoinkohtelusta. Tarinoita tuli lyhyessä ajassa runsaasti.

– Kampanja koki tuolloin voimakasta vastustusta hoitohenkilöstössä, kun ajateltiin, että "enhän minä tahallaan", Kässi kertoo. 

Kyse ei doulan mukaan kuitenkaan ole siitä.

– Osittain myös täysin puutteelliset resurssit tekevät työstä kätilöille ja lääkäreille niin stressaavaa, että tulee tehneeksi asioita, joita rauhallisemmassa ympäristössä ei tulisi tehneeksi. 

YK:n ihmisoikeusneuvosto linjasi synnytysväkivaltaa käsittelevässä kannanotossaan vuonna 2019, että jokaisella synnyttäjällä on oikeus kunnioittavaan lisääntymisterveydenhuoltoon, mukaan lukien synnytyksen aikainen hoito.

Onko sinulla kokemusta synnytysväkivallasta? Kerro tarinasi lifestyle(at)mtv.fi

Mikä on synnyttäjän itsemääräämisoikeus? Entä miten kotisynnytys eroaa sairaalasynnytyksestä? Katso videolta kätilön ja doulan haastattelu. 
Lue myös: Raskauspahoinvointia voi hoitaa lääkkeillä, silti moni lääkäri kieltäytyy kirjoittamasta reseptiä

Lue myös:

    Uusimmat