Määrä miltei kaksinkertaistunut 15 vuodessa – keisarileikkauksen riskit unohtuvat synnytyspelkoisilta äideiltä?

keisarileikkaus
Shutterstock
Julkaistu 16.10.2018 16:45

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Keisarileikkauksella syntyneiden lasten määrä on 15 vuodessa miltei kaksinkertaistunut, kertoo tuore Lancet-tiedelehdessä julkaistu raportti. Keisarileikkaus ei ole riskitön, vaikka moni nainen valitsee sen alatiesynnytykseen liittyvien pelkojen vuoksi.

VIDEO: Tiesitkö, että liiallinen liikunta heikentää hedelmällisyyttä? Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri kertoo, mitkä muut asiat tekevät hallaa hedelmällisyydelle.

Maailman terveysjärjestön (WHO) sekä Unicefin keräämän datan perusteella vuonna 2015 maailmassa tehtiin miltei 30 miljoonaa keisarileikkausta. Vuonna 2000 keisarileikkausten avulla syntyi 16 miljoonaa lasta.

Aineisto on kerätty 168 maasta ja kattaa 98 prosenttia maailmanlaajuisesti tapahtuneista synnytyksistä.

Suomessa keisarileikkauksia tehdään verrattain vähän

Time-lehti huomauttaa, että keisarileikkausten räjähdysmäinen lisääntyminen kertoo osin siitä, että yhä useampi nainen synnyttää lääketieteellisen valvonnan alla. Sairaaloissa ja terveysasemilla keisarileikkauksen tekeminen on mahdollista.

Terveysasemien puute näky esimerkiksi Länsi- ja Keski-Afrikassa, joissa keisarileikkausten määrä nousi 15 vuoden aikana vain reilun prosentin – 3 prosentista 4,1 prosenttiin. Itä- ja Etelä-Afrikassa keisarileikkausten määrä hyppäsi samassa ajassa 4,6 prosentista 6,2 prosenttiin.

Afrikan luvut ovat varsin maltillisia verrattuina Latinalaisen Amerikan ja Karibian vastaaviin. Vuonna 2000 alueella asuvista naisista 32,3 prosenttia synnytti keisarileikkauksen avulla. Vuonna 2015 luku osuus oli kasvanut jo 44,3 prosenttiin. Pohjois-Amerikassa keisarileikkausten määrä kasvoi tutkimusaikana 24,3 prosentista 32 prosenttiin.

Suomessa vuonna 2016 keisarileikkaus tehtiin 8670 äidille eli 16,4 prosentille kaikista synnyttäjistä.

Raportin kirjoittajat huomauttavat, että keisarileikkaus on välttämätön toimenpide noin 10–15 prosentille synnyttäjistä.

Synnytyspelot vaarantavat äidin ja lapsen terveyden

Varallisuus ja kaupungistuminen näyttävät olevan keisarileikkausten lisääntymisen takana, uskovat tutkijat. Keisarileikkauksella synnyttäneet naiset saattavat pelätä alatiesynnytystä kivun, seksuaalielämän häiriöiden sekä pidättelyongelmien vuoksi.

LUE MYÖS: Tuleeko synnyttäessä kakka? – ”Äidit ovat enemmän huolissaan omista eritteistään kuin kätilöt”

synnytys (7)

Keisarileikkaukseen liittyy kuitenkin riskejä. Kerroimme juuri tutkimuksesta, joka vahvisti keisarileikkauksen vaikuttavan lapsen immunologiseen kypsymiseen. Keisarileikkauksella syntyvän lapsen elimistö ei altistu synnytykseen liittyville välittäjäaine- ja hormonivaikutuksille, eikä pääse kosketuksiin synnytyskanavan mikrobien kanssa. Tämä voi lisätä lapsen sairastumis- ja allergiariskiä tulevaisuudessa.

Äidin terveyden kannalta huolestuttavaa on keisarileikkaukseen liittyvä verenhukan riski, joka on kolminkertainen alatiesynnytykseen verrattuna. Keisarileikkaus lisää lisäksi riskiä keuhkoveritulppaan sekä kohtutulehdukseen.

Keisarileikkauksen riskit heijastuvat myös seuraavaan raskauteen. Raskaus ei välttämättä ala yhtä nopeasti, ja keskenmenon sekä kohdunulkoisen raskauden riski voivat lisääntyä.

– Keisarileikkausten merkittävä lisääntyminen – useimmiten ei-lääketieteellisin perustein – on huolestuttavaa, sillä se on yhdistetty niin naisten kuin lasten terveysriskeihin, sanoi tutkimusta johtanut Marleen Temmerham CBS News -uutissivuston mukaan.

Lähde: Time, CBS News, Terveyskirjasto Duodecim

Tuoreimmat aiheesta

Synnytys