Rikoksesta epäilty henkilö voidaan tarvittaessa määrätä mielentilatutkimukseen. Mutta voiko tutkimuksen tekeviä ammattilaisia huijata?
Historia tuntee maailmalta joitain tapauksia, jossa rikoksista syytetyt ovat teeskennelleet kärsivänsä mielenterveyden häiriöistä ja yrittäneet hyötyä asiasta kepulikonstein.
Suomen oikeusjärjestelmässä syyntakeettomiksi katsotaan yleisesti ottaen avoimesti harhaiset, kroonisista mielenterveyden häiriöistä kärsivät henkilöt.
Jos henkilö syyllistyy rikokseen syyntakeettomana, häntä ei tuomita rangaistukseen, vaan ohjataan hoitoon.
Psykologi Jaana Haapasalon mukaan tapaukset, joissa rikoksesta epäilty olisi teeskennellyt kärsivänsä mielenterveysongelmista, ovat erittäin harvinaisia. Sairauden teeskentely kun ei ole helppoa.
– Teeskentely-yritykset paljastuvat erittäin todennäköisesti pitkässä psykologisessa ja psykiatrisessa tutkimuksessa, jossa tutkittavan kanssa käydään useita keskusteluja ja hänelle tehdään laaja psykologinen tutkimus, Haapasalo kertoo.
Aina ei näin ei kuitenkaan ole.
MTV Uutiset esittelee viisi erikoista rikostapausta, jossa rikoksesta syytetyn on epäilty teeskentelevän kärsivänsä mielenterveyden häiriöstä tai saatu kiinni teeskentelystä.
Pahamaineinen mafiapomo esitti mielisairasta vuosikausia
Newyorkilaisen Genovesen mafiaperheen johtohahmoksi tituleerattu Vincent Gigante teeskenteli vuosikausia kärsivänsä mielenterveysongelmista välttääkseen vankilan ja peitelläkseen rooliaan mafian huipulla.
Mielisairautta vakuutellakseen Gigantella oli tapana kulkea päivästä toiseen samassa ryytyneessä aamutakissa sekä tohveleissa ja puhella itsekseen omituisia.
Giganten kerrotaan saaneen jopa lääkäreitä vakuuttumaan mielenterveysongelmistaan. Vuonna 2003 hän kuitenkin paljasti huijauksensa oikeudenkäynnissä.
Huijaus ei tosin ollut täydellinen, sillä jo joitain vuosia aiemmin Gigante oli tuomittu muun muassa muiden rikollisten surmien suunnittelusta 12 vuodeksi vankeuteen, ja hän istui vuoden 2003 oikeudenkäynnin aikana vankilassa.
Aiemmin tulleen vankeustuomion anto oli kuitenkin lykkäytynyt jopa vuosilla, sillä Giganten puolustus oli vakuutellut miehen sairautta ja vaatinut hänen mielentilaansa tutkittavaksi.
Gigante kuoli vankeusrangaistuksensa aikana. Miehen elämän erikoisista käänteistä on kerrottu laajasti muun muassa The New York Times -lehdessä vuonna 2005 julkaistussa muistokirjoituksessa.
Natsijohtaja väitti menettäneensä muistinsa
Natsipuolueen johtajana ja Adolf Hitlerin kätyrinä tunnettu Rudolf Hess vastasi yhdestä toisen maailmansodan eriskummallisimmista siirroista, kun hän järjesti sodan kiihkeimpinä hetkinä yllättäen yksityislennon Skotlantiin.
Hessin aikeena oli sopia rauha osapuolten välille.
Tempaus sai aikaan kovaa hämmennystä ja keskustelua Hessin terveydentilasta.
Toisen maailmansodan jälkeisissä Nürnbergin sota-oikeudenkäynneissä Hess vetosikin mielentilaansa: hän kertoi kärsineensä sodassa muistisairaudesta ja väitti olevansa kykenemätön kertomaan veristen tapahtumien kulkua yksityiskohtaisesti.
Tapaus paljastui kuitenkin lopulta pelkäksi teeskentelyksi. Hess kertoi sumuttaneensa asiantuntijoita.
Asiasta kirjoittaa muun muassa BBC artikkelissaan.
Los Angelesin sarjakuristaja vetosi identiteettihäiriöön
Hillsiden kuristajina tunnetut serkukset Angelo Buono ja Kenneth Bianchi raiskasivat ja kuristivat vuosien 1977 ja 1978 taitteessa useita tyttöjä ja naisia.
Pitkän tutkinnan jälkeen poliisi pääsi kaksikon jäljille ja molemmat tuomittiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin.
Kaksikosta Bianchi yritti selittää tapahtunutta mielenterveyshäiriöllä. Hän teeskenteli kärsivänsä dissosiatiivisesta identiteettihäiriöstä, jossa henkilöllä ilmenee useita eri identiteettejä.
Bianchin kuitenkin todettiin olevan täysin tietoinen teoistaan ja hänet tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen.
Bianchin elämästä on kirjoitettu useita artikkeleita.
Oregonilaismies näytteli hullua välttääkseen vankilan
Vuonna 1996 silloisen vaimonsa sekä lapsensa kidnapannut sekä tappamisella perhettään uhannut oregonilainen Anthony Montwheeler passitettiin aikoinaan vankilan sijaan hoitoon mielentilansa vuoksi.
Vuonna 2015 mies itse kuitenkin kertoi, ettei hän olisi ollut lainkaan sairas, vaan oli tietoisesti näytellyt 20 vuotta mielisairasta, jotta välttäisi vankilan.
Mies vapautettiin vuonna 2016. Kuukautta myöhemmin hän syyllistyi kuitenkin myös uuden vaimonsa kidnappaamiseen ja hänen murhaamiseen sekä mieshenkilön murhaamiseen.
Montwheeler sai syytteet murhasta, pahoinpitelystä ja kidnappaamisesta. Jutun käsittely jatkuu edelleen.
Montwheelerin tapaus hämmentää edelleen, eikä lääkäreiltä ole saatu vieläkään täysin yksiselitteistä selitystä sille, oliko hän terve ja jos oli, miten hän pystyi huijaamaan ihmisiä niin kauan.
Houstonilaisäiti kertoi paholaisen yllyttäneen lapsiensa murhaamiseen
Vuonna 2001 kaikki viisi lastaan hukuttaneen houstonilaisäidin tapaus on yksi 2000-luvun puhutuimpia amerikkalaisia murhajuttuja.
Tapahtumahetkellä 36-vuotias Andrea Yates kertoi muun muassa paholaisen suostutelleen hänet tappamaan kaikki viisi lastaan.
Yatesin selitystä ei pidetty aluksi uskottavana ja nainen tuomittiin elinkautiseen vankeuteen vuonna 2002.
Yates on kuitenkin listan ainoa henkilö, kenen kohtaloksi ei ollut jäädä lopullisesti telkien taakse. Naisen tuomio kumottiin vuonna 2006 ja Yates lopulta vapaudettiin mielentilaan vedoten.
Vapautumisen jälkeen Yates lähetettiin psykiatriseen hoitoon.