Arjen tietoturva on hyvin pitkälti jokaisen omissa käsissä. Asiantuntija kertoo, millaisia toimenpiteitä verkossa liikkumisen turvaamiseksi on hyvä tehdä nyt. Katso videolta viisi toimenpidettä, joiden tekeminen onnistuu jokaiselta.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheuttaa huolta ympäri maailmaa. Vaikka sotilaat, panssarivaunut ja pommituksia pakenevat siviilit ovat ne kaikkein konkreettisimmin näkyvä puoli sodasta, liittyy sodankäyntiin tänä päivänä myös kyberhyökkäyksiä ja erilaisia verkossa tapahtuvia vaikuttamisyrityksiä, joista niistäkin myös tavallinen kansa voi saada osansa.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin alaisuudessa toimivan Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Helinä Turunen kertoo MTV Uutisille, että omasta tietoturvasta huolehtimisen ei pidä rajoittua vain poikkeuksellisiin tilanteisiin, vaan sen tulee olla jokapäiväistä.
– Vanhojen huijausten lisäksi erilaiset netissä liikkuvat avunpyynnöt ja tietojenkalasteluviestit Ukrainaan liittyen voivat nyt lisääntyä. Huijausten tavoitteena on esimerkiksi valheellisten lahjoitusten kerääminen Ukrainan tueksi. Tietojenkalastelun tapauksessa tavoitteena on esimerkiksi sähköpostiin tai sosiaalisen median tileille tunkeutuminen, Turunen avaa.
Lue myös: Kybertaistelu kiihtyy – asiantuntijat arvioivat suomalaisiin kohdistuvia uhkia: "Mielestäni kokeiltu sitä, miten me reagoimme"
Moni tällainen temppu saa alkunsa käyttäjälle lähetetystä sähköpostista tai tekstiviestistä. Mikäli et tunne viestin lähettäjää tai se vaikuttaa muulla tavalla epäilyttävältä, tulisi hälytyskellojen soida. Näin Kyberturvallisuuskeskus ohjeistaa siinä tapauksessa toimimaan:
- Älä avaa viestiä tai sen mukana tulleita linkkejä tai liitteitä.
- Jos erehdyt avaamaan viestin liitetiedoston, älä anna lupaa aktivoida lisätoimintoja tai asentaa ohjelmia.
- Mikäli olet klikannut viestissä olevaa linkkiä, joka vie sivustolle, jossa pyydetään syöttämään käyttäjätunnus ja salasana, älä syötä niitä.
Älä asenna sovelluksia mistä sattuu
Turunen muistuttaa, että myös sovellusten asentamisessa tulee tällä hetkellä käyttää samaa harkintaa kuin aiemminkin.
– Sovelluksia tulee asentaa vain virallisesta sovelluskaupasta ja esimerkiksi omia pankkitunnuksia pyytävien verkkosivujen aitouteen tulee kiinnittää erityistä huomiota, hän korostaa.
Turusen mukaan myös muut tutut tietoturvatoimet kannattaa ottaa käyttöön viimeistään nyt. Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta Turusen viisi vinkkiä oman tietoturvan parantamiseksi.