Maailmassa on viisi "sinistä aluetta", joiden asukkaat elävät keskimäärin muita pidempään. Pitkän iän salaisuus piilee terveellisissä elämäntavoissa ja ihmissuhteissa. Silloin tällöin voi myös nauttia lasin viiniä.
National Geographic-lehti, kirjailija Dan Buettner ja joukko maineikkaita pitkäikäisyyden tutkijoita kehittivät termin Blue Zones kuvaamaan maailmankolkkia, joilla ihmiset elävät terveellisimmin ja vanhimmiksi. "Sinisten alueiden" asukkailla on keskimääräistä vähemmän terveysongelmia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia, syöpiä ja diabetesta.
Sinisiksi alueiksi kutsutaan Time-lehden mukaan Sardiniaa Italiassa, Okinawaa Japanissa, Nicoyaa Costa Ricalla, Loma Lindaa Kaliforniassa ja Ikariaa Kreikassa.
Kaikkien näiden viiden alueen ihmiset näyttäisivät elävän noudattaen samankaltaisia perusperiaatteita. Yhteisiä nimittäjiä ovat terveellinen ruokavalio, aktiivinen elämäntapa sekä tiivis kanssakäyminen perheen ja ystävien kanssa.
Castelsardo lukeutuu Sardiniaan turistikohteisiin.Colourbox
Sardinia, Italia
Italian Sardiniassa asuu sata vuotta täyttäneitä miehiä suhteellisesti enemmän kuin missään muualla. Yksi syy voi olla poikkeukselliseen pitkäikäisyyteen yhdistetty M26-geeni, joka on periytynyt maantieteellisesti eristäytyneellä saarella sukupolvelta toiselle melko muuttumattomana.
Lue myös: Tällä saarella eletään maailman pisimpään
Syrjäisen sijainnin vuoksi asukkaiden perinteinen terveellinen elämäntapa on säilynyt näihin päiviin saakka. Asukkaat metsästävät, kalastavat ja viljelevät ruokansa edelleen itse. Täysjyväviljaa, papuja, vihanneksia ja hedelmiä syödään paljon. Liha on sunnuntaipäivien ja erityistilaisuuksien herkku.
Hyötyliikunta vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Lammaspaimenet saattavat kävellä liki kymmenen kilometriä päivässä.
Okinawan saaret pursuavat jylhiä luonnonmaisemia.Colourbox
Okinawa, Japani
Okinawan saarilla eteläisessä Japanissa naiset elävät maailman vanhimmiksi, ja paikkaa onkin kutsuttu kuolemattomien maaksi. Kasvisruokavalio sekä puutarhanhoidon ja kävelyn kautta kertyvä hyötyliikunta ovat avaimia pitkään ikään.
Okinawalaisilla on vahvat siteet perheeseen ja ystäviin. Moaiksi kutsuttu sosiaalisten suhteiden tukiverkko tuo taloudellista ja henkistä turvaa. Paikallisia pidetään myös tavoitteellisina ihmisinä, ja tarpeellisuuden tunne pitää mielen virkeänä.
Playa Carrillon ranta Nicoyassa.Shutterstock
Nicoya, Costa Rica
Nicoyassa Costa Ricassa perhesuhteet ovat tärkeitä. Elämän ilot ja surut jaetaan yhdessä läheisten kanssa. Vanhukset asuvat usein yhdessä lasten ja lastenlastensa kanssa. Papuja, maissia, kurpitsaa sekä hedelmiä syödään paljon. Elämässä vie eteenpäin positiivinen elämänasenne.
Hylätty kivirakennus Loma Lindassa.Shutterstock
Loma Linda, Kalifornia, Yhdysvallat
Yhdysvaltojen Kaliforniassa sijaitsevassa Loma Lindassa asuu noin 9 000 adventistin yhteisö. Siellä asuvat elävät keskimäärin kymmenen vuotta muita amerikkalaisia pidempään. Syynä lienee kasvissyönti sekä säännöllinen liikunta.
Adventistit eivät myöskään polta tupakkaa tai juo alkoholia. Kerran viikossa pidetään vuorokauden mittainen sapatti, jonka aikana levätään.
Therman kylä Ikarian saarella.Shutterstock
Ikaria, Kreikka
Kreikkalaista Ikariaa on kutsuttu saareksi, jolla ihmiset unohtavat kuolla. Joka kolmas elää siellä 90-vuotiaaksi, eikä ihmisillä ole juurikaan dementiaa, saati muita sairauksia.
Pitkäikäisyyttä voivat selittää kulttuuri, ruokavalio, elämäntyyli ja -asenne. Paikalliset suosivat vahvaa punaviiniä, pelaavat dominoa iltamyöhään eivätkä tiiraile koko ajan kelloa. Iltapäivällä otetaan nokoset.
Ulkoilu kuuluu elämään, samoin kuin pääosin hedelmistä, vihanneksista, täysjyväviljasta, pavuista ja perunoista sekä oliiviöljystä koostuva ruokavalio.
Lähteet: Time.com, Bluezones.com, Nationalgeographic.com