Kasvisruokapäivää ei enää vegeyhdistyksen mukaan kannattaisi korostaa tavallisesta poikkeavana päivänä.
MTV:n Kuumat nimet -vaalitentissä keskusteltiin keskiviikkona koulujen ja päiväkotien kasvisruokapäivästä. Kuntapolitiikassa on jo pidemmän aikaa puhuttanut erityisesti kasvisruokapäivien määrät.
Montako kasvisruokapäivää viikossa siis on sopiva määrä kouluissa ja päiväkodeissa? Kysymys jakoi eri puolueiden ehdokkaiden mielipiteet.
Vaalitentissä keskusteltiin kasvisruokapäivien määrästä. Juttu jatkuu videon alla.
2:50Kasvisruokapäivien määrä jakoi puolueiden kuntavaaliehdokkaiden mielipiteet.
Lue myös: "Ei tarvitse lähteä villityksiin" – Mika Poutalalta yllättävä kommentti kouluruoasta
Pro Vege: Kasvisruokaa ei tule kohdella poikkeavana vaihtoehtona
Myös kasvipohjaisen ruoan toimialayhdistys Pro Vege on ottanut kantaa aiheeseen ja välittänyt teesinsä jo noin 25 000 kuntavaaliehdokkaalle.
Kuntien ja kaupunkien tarjoamien ruokapalveluiden on yhdistyksen mukaan otettava hiljattain uusitut ravitsemussuositukset tarjonnan ja toimintansa ohjenuoraksi.
Yhdistys korostaa, että kasvipohjaista ruokaa ei tule kohdella poikkeavana ja erillisenä vaihtoehtona, vaan aivan tavallisena ruokana.
Tämän vuoksi koko kasvisruokapäivä-nimityksestä olisi luovuttava.
Lue myös: Kasviksia jopa 800 grammaa päivässä? Mikael Fogelholm sanoo suoraan: "Ihan utopistista"
"Nimitys on kääntynyt itseään vastaan"
Pro Vegen toiminnanjohtaja Jukka Kajanin mukaan nimitys on ajanut jo asiansa saatuaan kasvisaterioita ruokalistoille.
– Sittemmin on huomattu, että nimitys on kääntynyt itseään vastaan, kun se pitää yllä ajatusta tavallisesta poikkeavasta ruoasta. Pinaattilätyt, kasvistäytteiset tortillat tai mikä tahansa herkullinen kasvisruoka tekee kyllä kauppansa, kun niitä ei alleviivaavasti kutsuta kasvisruoaksi, Kajan muistuttaa yhdistyksen tiedotteessa.
Vapaasti aina valittava kasvisruoka olisi Pro Vegen mukaan merkittävä askel kohti ravitsemussuositusten toteutumista kouluissa, päiväkodeissa ja muissa julkisissa ruokapalveluissa.
Tuo kunnille ja kaupungeille myös säästöjä
Kajan muistuttaa, että kunnissa tehtävillä ruokapäätöksillä on merkittävät vaikutukset kansanterveyteen, ilmastoon, ympäristöön ja talouteen. Kasvipohjaisten ruokien osuuden kasvattaminen tuo myös suoria taloudellisia säästöjä.
– Aikaan saatavia säästöjä pitää alkuvaiheessa kohdentaa ruokapalveluiden ammattilaisten edellytyksiin tarjota herkullista kasvipohjaista ruokaa, Kajan ehdottaa ja lisää vielä:
– Keittiöiden osaajien ammattitaidolla, innostuksella ja laadukkailla raaka-aineilla kasvipohjaisesta ruuasta saadaan tehtyä kaikille maistuvaa, aivan tavallista ruokaa.