Sokerin yliotetta itsestä ei välttämättä tajua ennen kuin miettii kunnolla kaikkia ottamiaan ”harmittomia” suupaloja. Lifehack listasi merkkejä, jotka paljastavat sokeririippuvuuden.
Syöt sokerisia välipaloja enemmän kuin aiot
Avaat keksipaketin tarkoituksena maistaa vain yksi keksi, mutta muutamaa minuuttia myöhemmin huomaat, että otatkin vielä toisen. Ja sen jälkeen kolmannen. On todella vaikea lopettaa siihen, mihin oli ajatellut.
Himoitset hiilareita leivän ja pastan muodossa
Monet sokeriaddiktit himoitsevat myös niin sanottuja pitkäketjuisia eli tärkkelyspitoisia hiilihydraatteja. Niitä on muun muassa perunassa, pastassa ja leivässä. Kaikki hiilihydraatit pilkkoutuvat elimistössä lopulta yksinkertaisiksi sokereiksi ja tyydyttävät siten sokerinhimoa.
Palkitset itsesi makeilla herkuilla
Hyvän ja tasapainoisen aterian jälkeen ajattelet, että nyt ansaitset syödä jälkiruoaksi juhlista jääneitä kakun tähteitä – tämän yhden kerran. Se ei vaan ikinä jää siihen kertaan.
Olet yrittänyt vähentää sokerin käyttöä, turhaan
Olet jo pitkään puhunut siitä, että aiot ryhtyä sokerilakkoon. Et ole kuitenkaan koskaan kunnolla sitoutunut siihen. Ehkä olet heikko pitämään itsellesi kuria, tai ehkä elimistösi on vain liian pahassa koukussa.
Himoitset karkkia joka aterian jälkeen
Olet syönyt ja kylläinen, mutta silti jostakin aina tulee se tuttu vietti, joka usuttaa popsimaan jotakin makeaa. Et kuuntele viettiä vain silloin tällöin, vaan joka päivä.
Miten irti sokerista?
Koska liika sokerin syöminen on yhdistetty liikalihavuuteen, korkeaan verenpaineeseen, päänsärkyihin, väsymykseen ja jopa masennukseen, siitä kannattaa todellakin pyrkiä eroon. Huonot tottumukset pitää tiedostaa, myöntää ongelma ja alkaa sitten tehdä arjessa oikeaan suuntaan vieviä muutoksia.
Sokerikoukku voi hellittää jo sillä, että alkaa lukea kaupassa tuoteselosteita ja vältellä lisättyjä sokereita. Huomaa, että sokerille on monta nimeä. Kiinnitä huomiota esimerkiksi sellaisiin sanoihin kuin sakkaroosi, hunaja, ohramallas, siirappi, maltoosi, galaktoosi, melassi, sukroosi, dekstroosi ja isoglukoosi.
Lähde: Lifehack.org
Missä määrin sokeria voi syödä?
Millaiset sokerit kannattaa jättää syömättä? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kommentoi aihetta MTV Lifestylen haastattelussa maaliskuussa 2016.
1:44