Karkinhimo kuriin kolmella keinolla – ravitsemusterapeutti moittii makeisveroa: ”Siinä kohtaa hinta ei ole merkittävä”

Makeisvero ei ole vaikuttanut suomalaisten karkinhimoon. Onneksi ihminen voi itse tehdä paljon sokerin kulutustaan vähentääkseen. Huomenta Suomessa torstaina vieraillut laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa neuvoi, miten päästä eroon sokerikoukusta.

Anette Palssan mielestä koko makeisvero vetää sokerikeskustelua väärille raiteille.

– Toivoisin, että koko ajattelu, miten voidaan muuttaa toimintaa, kääntyisi enemmän porkkanan suuntaan kuin kieltojen ja rangaistusten puolelle, Palssa sanoo.

Vaikka hinnalla on jonkin verran väliä, paljon on myös ihmisen omissa käsissä.

– Se (makeisvero) ehkä ohjaa koko keskustelua ja ajatusmaailmaa siihen suuntaan, että ihminen olisi vaan tahdoton olio, kun me olemme kuitenkin itsenäisesti ajattelevia ja toimivia, Palssa pohtii.

Varsinkin makeishyllyllä tehdyt päätökset perustuvat monesti tunteeseen.

Tiedosta mieliteot ja syö hyvin päivällä

Herkkua saatetaan ostaa lohdutukseksi, herkutteluun, iloon, ärtymykseen ja melkein mihin tahansa tunteeseen. Tällöin puhutaan tunnesyömisestä.

– Siinä kohtaa hinta ei ole merkittävä, Palssa sanoo.

Hän uskoo, että suurimmalla osalla ihmisistä on tietoa sokerin epäterveellisyydestä, mutta ei sisäistä motivaatiota muutoksen tekemiseen.

– Makeanhimon äärellä pitäisi pysähtyä ja kuunnella, mistä tämä mieliteko kumpuaa, Palssa neuvoo ensimmäiseksi.

Joskus taustalla saattaa olla tunne, joskus yksinkertaisesti puhdas nälkä. Huono ja epäsäännöllinen syöminen kostautuvat iltapäivällä hirveänä makeanhimona.

– Pitää muistaa, että syö hyvin ja riittävän säännöllisesti, Palssa muistuttaa toiseksi.

Piilosokeri pannaan totuttelulla 

Nykypäivänä sokeri on harvoin näkyvässä muodossa. Siinä missä ennen lisättiin kahviin pari teelusikallista sokeria, nyt saatetaan ostaa valmislatte, jossa sokeria on saman verran, mutta ei näkyvästi.

Palssa haluaakin vetää eron luontaisten sokereiden, kuten maitotuotteiden laktoosin ja hedelmien fruktoosin, ja keinotekoisesti lisätyn piilosokerin välillä. Erityisesti jälkimmäinen on pahasta. Monelle saattaa edelleen tulla yllätyksenä, kuinka paljon esimerkiksi maustetut maitotuotteet sekä vähemmän makeat murot, myslit ja patukat sisältävät sokeria.

Kolmas askel lisätyn sokerin käytön vähentämiseen on totuttelu uusiin makuihin. Sokerin makuun tottuneen kannattaa vähentää sokerin kulutustaan siirtymällä asteittain keinotekoisesta makeudesta luonnolliseen makeuteen, esimerkiksi hedelmiin, joissa on sokerin lisäksi vitamiineja ja antioksidantteja.

Tunnesyöjän taas on tärkeä hakea apua tunteiden käsittelyyn esimerkiksi asiaan perehtyneeltä ravitsemusterapeutilta tai psykoterapeutilta.

Syökö laillistettu ravitsemusterapeutti sitten itse makeita ruokia? Kuuntele koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat