Ravintoneuvoja tyrmää tämän tavalliselta tuntuvan aamupalan – päivän sokeritarve täynnä hetkessä: "En starttaisi aamua noin"

1:34img
Aamulla jogurtti, mehu ja mysli – päivän sokerit tulivatkin sitten siinä. Leeni Viio kertoo myös, miksi sokeri koukuttaa.
Julkaistu 17.01.2021 06:58
Toimittajan kuva

Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Ravintoneuvoja Leeni Viio sanoo sokerin vierotusoireiden tasoittuvan yleensä ensimmäisen viikon jälkeen.

Terveellisen kuuloisissa ja jopa suolaisilta maistuvissa ruoissa voi olla yllättävän paljon sokeria. Päivän suositeltu sokeriannos voi tulla täyteen melko pienistäkin määristä. Diplomiravintoneuvoja ja sosiologi Leeni Viio kertoo suositellun päivän sokeriannoksen olevan noin 50 grammaa.

– Voi olla, että jopa 60 prosenttia sokerinsaannista tulee piilosokereista. Se on juuri sitä lisättyä sokeria, mitä emme aina ymmärrä sokeriksi. Sitä ei ole herkuissa, vaan vaikkapa suolaiselta maistuvissa elintarvikkeissa, Viio sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Ohjelma kokosi suorastaan esimerkillisen oloisen aamupalan, joka osoittautuu kuitenkin lopulta hyvinkin sokeriseksi täyttäen koko päivän sokeritarpeen.

– En starttaisi aamua itse noin, Viio kommentoi.

Katso videolta, miltä esimerkkiaamupala näytti.

LUE MYÖS: Tätä kaikkea sokeri tekee kehossa: Vaikutusta myös syöpäsoluihin – näin syömällä sokerin saanti pysyy riittävän pienenä

Sokeri voi esiintyä "salanimellä"

Viio kehottaa etsimään lisättyä sokeria ainesosaluettelosta myös muilla nimillä kuin 'sokeri'.

– Ainesosista pitää katsoa, onko lisätty sokeri mainittu. Se voi olla myös monenlaisilla muilla nimillä, kuten glukoosi, sakkaroosi tai fruktoosisiirappi. Kuluttaja ei välttämättä heti ymmärrä, että kyseessä on sokeri.

Sokerin koukuttavuus perustuu siihen, että se vaikuttaa aivojen palkitsemiskeskukseen.

– Esi-isät ovat löytäneet marjat, hedelmät ja hunajat luonnosta, mutta nyt makea etsitään mieluummin karkkihyllystä. Sokeri saa mielihyväjärjestelmämme tuottamaan mielihyvähormoneja ja välittäjäaineita kuten dopamiinia. Ne nostavat hetkeksi energistä oloa, kunnes tasot laskevat, ja silloin ratkaisu löytyy taas sokerista.

LUE MYÖS: Moni makuvesi sisältää hampaita tuhoavan yhdistelmän – pahimmillaan peruuttamaton vaikutus: "Hampaista jäljellä pelkät nysät"

Viio on kirjoittanut kirjan Eroon sokerikoukusta ja käsitellyt asiaa myös blogissaan, josta on poimittu seuraavat täsmävinkit sokerikoukusta irrottautumiseen:

Älä stressaa sosiaalisesta paineesta

Viio muistuttaa, että aluksi sokerista kieltäytyminen voi saada ympärillä olevissa ihmisissä aikaan kulmien kohottelua, ihmettelyä ja vähättelyä. Kysellään “oletko jollain päättömällä laihdutuskuurilla” ja todetaan että “voithan nyt yhden pullan ottaa”.

– Mikäli joku kaipaa selitystä, voit toki kertoa syyt, joiden vuoksi jätät työpaikan välipalaviinerin väliin. Tee se kuitenkin ystävällisesti ja ymmärrä, että muiden reaktiot kertovat enemmän heistä kuin sinusta. Toki voit myös kohteliaisuudesta ottaa tarjotun sokeriherkun, Viio sanoo.

Varaudu vieroitusoireisiin

– Voi olla, että päätä särkee, mieli ärtynyt, olo levoton ja samalla väsähtänyt… Samaan aikaan täytyy pähkäillä, kuinka herkutella uudella tavalla ja miten päästä pois tottumuksesta lievittää stressiä napostellen. Hyvä uutinen on, että tilanne tasoittuu usein jo ensimmäisen viikon jälkeen.

LUE MYÖS: Ylistetty ruokavalio, jota "kaikkien pitäisi noudattaa": Näitä ruokia sinunkin tulisi syödä, jos haluat laihtua ja pysyä terveenä

Tunnista heikot hetket

Viion mukaan tyypillisiä niin kutsuttuja heikkoja hetkiä ovat esimerkiksi stressaava työprojekti, palkinnon tarve, huonosti nukuttu yö, tylsä automatka tai kauppareissu nälkäisenä.

– Haastavien tilanteiden tunnistaminen mahdollistaa niihin varautumisen. Esimerkiksi heikkounisen yön jälkeen kannattaa syödä riittävästi proteiinia ja rasvaa sisältävä aamupala, automatkalle varata pussi pähkinöitä, ruokaostoksia varten tehdä tarkka kauppalista ja juhlissa nauttia ennen kaikkea hyvästä seurasta ja tunnelmasta, eikä etsiä iloa ainoastaan jälkiruokapöydän antimista, Viio vinkkaa.

Valitse ”eniten fiksu”

– Kotona voit leipoa ilman sokeria ja jättää höttöhiilarit kauppaan. Ystävän kanssa kahvilassa nälkäisenä on hyvä soveltaa “pienin paha” – tai positiivisesti ilmaistuna “eniten fiksu” -periaatetta. Kahvilassa se voi tarkoittaa valkoista juustosämpylää viinerin sijaan. Tai pikkupullaa enemmin kuin lautasen kokoista prinsessaleivosta.

AOP pulla, korvapuusti

Kuuntele kehoa 

Leeni Viio sanoo makeanhimon voivan olla merkki kehon tarpeista, joiden äärelle on hyvä pysähtyä.

– Ehkä saat liian vähän energiaa, mikä saa kehosi huutamaan nopeaa energiapiikkiä makeasta. Tai syöt liian yksipuolisesti, jolloin jonkin ravintotekijän puute heijastuu mielitekoina. Ehkä et pysähdy aterioiden äärelle, minkä vuoksi lautasen tyhjennyttyä kaipaat edelleen jotain. Tai syöt ankean makuista ruokaa, mikä saa sinut etsimään makuelämyksiä ja nautintoa herkuista.

– Sen sijaan mitä ravitsevampaa ruokaa syöt, mitä vähemmän käytät stimulantteja, mitä huolellisemmin pysähdyt aterioiden äärelle ja mitä monipuolisemmin tuet hyvinvointiasi myös muulla kuin ruoalla, sen paremmin opit kuuntelemaan kehon viestejä. Kun kuulostelet ja opit painamaan ’pausea’, sinun ei enää tarvitse tempoilla sätkynukkena mielitekojen viemänä, Viio summaa.

LUE MYÖS: Hanna kyllästyi harhaluuloon terveellisestä ruoasta ja keksi, miten ruoka-annoksia saa eurolla

LUE MYÖS: 25 ruoka-ainetta, joita maailman terveimmät ihmiset syövät päivittäin – kuuluvatko nämä hyvää tekevät herkut jo ruokavalioosi? 

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus