Onnesta ja onnellisuudesta on olemassa paljon väitteitä. Tässä on viisi yleisintä uskomusta. Mitkä oikeasti pitävät paikkaansa?
Etnologi ja kirjailija Nicolas Jaquemot listaa kymmenen myyttiä ja faktaa onnesta ja hyvinvoinnista. Tässä viisi viimeistä kohtaa.
1. Ikä tekee onnellisemmaksi
Missourin yliopiston tutkimuksen mukaan iäkkäät ihmiset tunnistavat tärkeät elämänarvot nuorempia selkeämmin. Iän myötä ihminen oppii asettamaan vaatimuksensa selvemmin ja ikä tuo mukanaan tietynlaista kypsymistä, viisautta ja parantaa itsetuntoa. Myös tunteiden intensiteetti muuttuu iän myötä.
– Tunne-elämämme käy tasapainoisemmaksi, sanoo Jaquemot.
2. Ystävyys on tärkeää hyvinvoinnin kannalta
– Tutkimus osoittaa, että vahvat sosiaaliset siteet ovat selvin yhteinen onnellisten ihmisten tunnusmerkki, kertoo Jaquemot.
Eräs tutkimus myös osoittaa, että ihminen tuntee kaikista suurinta onnellisuutta silloin, kun hän on ystävien seurassa ja toiseksi suurinta onnea perheensä parissa. Vähiten onnellisuutta koetaan silloin, kun ollaan yksin.
3. Avioliitto tuo onnen
Tutkimus osoittaa, että avioliitto ja onni kulkevat voimakkaasti käsikädessä. Naimisissa olevat ovat keskimäärin onnellisempia kuin ne, jotka eivät ole koskaan olleet naimisissa tai eronneet. Tämä pätee vielä kaikenlisäksi kaikissa tutkituissa maissa ja etnisissä väestöryhmissä sekä on riippumaton tulotasosta.
Eräs saksalaistutkimus paljastaa, että useimmat naimisissa olevat ovat tyytyväisempiä kuin naimattomat, mutta tutkimuksessa paljastui myös se, että he olivat onnellisempia jo ennen avioliittoa. Avioliiton ja onnellisuuden yhteys tuntuisikin kumpuavan pikemminkin avioliiton tarjoamista olosuhteista: läheisyydestä, seurasta, turvasta, tuesta ja kehityksestä.
Kuitenkin huonossa avioliitossa elävät ovat tutkimusten mukaan onnettomampi kuin eronneet tai naimattomat. Seligamin yliopiston opiskelijoiden keskuudessa tehty tutkimus osoittaa, että ne opiskelijat, joilla oli rakkaussuhde, määriteltiin "äärimmäisen onnellisiksi".
4. Miehet ovat onnellisempia kuin naiset
Naiset ovat miehiä ahdistuneempia, huolestuneempia, pelokkaampia, masentuneempia ja alakuloisempia. Naisilla on myös miehiä enemmän stressiä ja uniongelmia. Vaikka tutkimukset kertovat, että naiset kokevat miehiä enemmän negatiivisia tunteita, naiset kokevat myös enemmän positiivisia tunteita. Naiset kokevat tunteet myös usein miehiä intensiivisemmin.
5. Kiitolliset ihmiset ovat tyytyväisempiä
Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että kiitolliset ihmiset ovat onnellisempia ja tyytyväisempiä elämäänsä.
– Kun vaalimme kiitollista asennetta, huomaamme automaattisesti, että kiitollisuuden aiheita on enemmänkin. Voi sanoa, että syntyy positiivinen kiitollisuuskierre, kirjoittaa Jaquemot.
Lue ensimmäiset viisi myyttiä .
Teksti: Vilja Rydman
Kuvat: Shutterstock
Kirjoitus perustuu Nicolas Jaquemotin kirjaan Mitä optimisteilta voi oppia? (Atena Kustannus)