Egyptissä pelätään väkivaltaisuuksia tänään vuoden 2011 kansannousun viisivuotispäivänä.
Kielletty Muslimiveljeskunta-järjestö on kehottanut kannattajiaan osoittamaan mieltä Egyptin nykyhallintoa vastaan. Poliisin ja armeijan uskotaan vastaavan mahdollisiin protesteihin kovin ottein.
Vuoden 2011 kansannousu johti presidentti Hosni Mubarakin 30-vuotisen valtakauden päättymiseen. Hänen jälkeensä presidentiksi nousi Muslimiveljeskunnan Mohamed Mursi, jonka armeijan tukema Abdel Fattah al-Sisi kuitenkin syrjäytti kesällä 2014.
Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Egyptin on palannut sortovaltaan al-Sisin kaudella.
– On selvää, että vastavallankumous on voittanut. (Vuoden 2011) vallankumous on kuollut ja kuopattu, sanoi tutkija Karim Bitar Institute of International and Strategic Relations -laitoksesta.
"Valtava ihmisoikeuskriisi"
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo, että Egyptissä on valtavan mittakaavan ihmisoikeuskriisi.
– Hallitus ja valtion turvallisuusjoukot käyvät häikäilemätöntä kampanjaa toisinajattelijoita vastaan. Rauhanomaiset mielenosoittajat, poliitikot ja journalistit joutuvat siinä maksumiehiksi, järjestö sanoi.
Ennen kansannousun vuosipäivää turvallisuusjoukot kiihdyttivät operaatioitaan presidentti al-Sisin vastustajia vastaan. Useita vuoden 2011 protesteihin osallistuneita aktivisteja on pidätetty.
– Kaikkia tammikuun 25. päivän vallankumoukseen osallistuneita uhkaa pidätys. Vaikka minua ei ole etsintäkuulutettu, pelkään, että minut pidätetään tekaistujen syytteiden perusteella, kertoi Mubarakia vastustaneen nuorisoliikkeen perustaja Mostafa Maher.