Sudan on sisällissodan partaalla – puolisotilaalliset joukot mellastavat, 35 ihmistä kuoli mielenosoituksessa

1:59img
Ainakin 35 ihmistä kuoli, kun puolisotilaalliset joukot hajottivat mielenosoituksen. Varoitus: Video voi sisältää häiritsevää materiaalia.
Julkaistu 04.06.2019 14:40
Toimittajan kuva

Tuomo Hyttinen

tuomo.hyttinen@mtv.fi

@tuomohytti

35 ihmistä kuoli ja satoja loukkaantui, kun demokratiaa vaativat mielenosoitukset tukahdutettiin maanantaina Sudanin pääkaupungissa Khartoumissa. Maata hallitseva sotilasneuvosto on katkaissut yhteyden oppositioon ja määrännyt maahan uudet vaalit.

Sudanissa valtaa pitävä sotilasneuvosto on irtisanoutunut kaikista sopimuksista siviileistä muodostetun opposition kanssa. Sotilasneuvosto ilmoitti tiistaina, että maassa pidetään vaalit yhdeksän kuukauden sisällä.

Sotilasneuvostoa johtava kenraali Abdel Fattah al-Burhan lupasi myös, että maassa tapahtuneet väkivaltaisuudet tutkitaan.

The Guardian kertoo, että silminnäkijätodistusten mukaan protestit väkivaltaisesti hajottaneet joukot kuuluvat entistä presidenttiä Omar al-Bashiria tukeviin puolisotilaallisiin RSF-joukkoihin. Sotilasneuvosto syrjäytti al-Bashirin huhtikuussa.

Sotilaat kieltäytyivät käskyistä

Sky Newsin haastattelema protestijohtaja Mudawi Ibrahim Adam kertoo, että Sudan on lähellä suistumista sisällissotaan. Mudawin mukaan sotilasneuvosto tuki RSF:n tekemää iskua.

Sudan2

Sudanin armeija siirtyi kaduille maanantaina.

Mudawi kertoo Skylle, että osa maan armeijasta, erityisesti nuoret upseerit, aikovat nousta vastarintaan RSF:ää ja muita militantteja vastaan.

– Kuulimme jo, että jotkin osastot ovat kieltäytyneet noudattamasta käskyjä. Tämä voi mennä mihin suuntaan vaan. Väliaikainen sotilasneuvosto ei ole yhtä kuin armeija, Mudawi sanoo Skylle.

YK tuomitsi mielenosoitukset

Kun presidentti Omar al-Bashir syrjäytettiin huhtikuussa, sotilasneuvosto ja oppositioryhmät sopivat kolmen vuoden siirtymäajasta demokratiaan.

Skyn mukaan demokratia-aktivistit haluavat sotilaiden pysyvän poissa tulevasta hallinnosta. Sotilaat taas haluavat pysyvän aseman maan hallinnossa vaalien jälkeenkin.

Sudan3

Sudanilaiset pitivät toukokuun lopussa kaksipäiväisen yleislakon painostaakseen sotilasneuvostoa.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsi voimankäytön mielenosoittajia vastaan ja vaati tapahtumista puolueetonta tutkimusta. Myös Afrikan unionin puheenjohtaja Moussa Faki Mahamat tuomitsi väkivaltaisuudet ja vaati siviilien suojelua.

The Guardianin mukaan YK:n turvaneuvosto kokoontuu tiistaina suljettujen ovien takana käsittelemässä Sudanin tilannetta.

Tuoreimmat aiheesta

Sudan