Tulevalla viikolla hallitus kokoontuu budjettiriiheen päättämään siitä, miten Suomen talous saadaan elpymään.
Riihestä odotetaan vaikeaa, joten viisikko kokoontui jo tänään Kesärantaan keskustelemaan siitä, miten velkaantuminen saadaan pysäytettyä. Budjetti on 7 miljardia euroa alijäämäinen.
Maanantaina alkavassa budjettiriihessä testataan hallituksen toiminta- ja yhteistyökyky. Valtionvarainministeriön viesti on selvä – velkaantuminen pitää saada kuriin.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan on tärkeätä, että tästäkin riihestä lähtee määrätietoinen viesti, että Suomessa syntyy terveen talouden ohjelma.
Jaossa on siis niukkuutta kevään lisätalousarvion jälkeen.
Hallituksen talouspolitiikka perustuu 30 000 uuteen työpaikkaan, joiden luominen koronakriisin keskellä vaatii todellista virkamiesluovuutta. SAK ja EK luottavat hallituksen kykyyn lisätä työllisyyttä.
– Kyllä minä uskon, että sieltä työllisyystoimia tulee. Toivon, että riihestä tulee sellaisia keinoja, joilla tuetaan ja autetaan ihmisiä pääsemään töihin eikä lähdetä leikkaamaan sosiaaliturvaa, sanoo pääekonomisti Ilkka Kaukoranta SAK:sta.
Samoilla linjoilla on Häkämies.
– Minusta hallituksen puolelta on vakuutettu, että näin tapahtuu eli tehdään sellaisia päätöksiä, jotka ajan myötä tuovat 30 000 työpaikkaa. Tämän lisäksi hallitus on ilmoittanut nostavansa työllisyysrimaa, lisää Häkämies.
Suomen talous nojaa vientiin
Suomi on vientivetoinen maa, joten budjettiriihestä toivotaan päätöksiä, joilla teollisuus pysyy kilpailukykyisenä. Hallitus pui tulevina päivinä yhtenä keinona teollisuuden toivomaa energiaveron alentamista.
– Hyvä oikeansuuntainen päätös, mutta tietysti teollisuuden näkymä on erittäin huolestuttava. Sen takia on tärkeä, että pystyttäisiin tekemään vahvoja päätöksiä, jotka kertovat siitä, että teollisuudesta pidetään huolta, sanoo Häkämies.
Budjettiriiheen on varattu kahden päivän sijaan kolme, mikä kertoo siitä, että puolueilla on erimielisyyksiä monista tärkeistä asioista – muun muassa ilmastopolitiikasta, turpeen verottamisesta ja ikääntyvien työttömyysturvasta.
– Minä toivon, että hallitus tulee yhtenäisenä ulos sieltä. Toivon, että siellä tehdään päätöksiä, jolla ehkäistään työttömyyden pitkittymistä, ettei tämä kriisi syrjäytä pysyvästi ihmisiä työmarkkinoilta, päättää Kaukoranta SAK:sta.