Hallitus ei ota käyttöön ekonomistien keinoja työllisyyden parantamiseksi – miksi?

Hallituskriisi on ohi, mutta puoliväliriihi jatkuu yhä. Hallituspuolueiden johtoviisikko pääsi vihdoin eilen yli viikon neuvottelujen päätteeksi sopuun kehysriihen keskeisistä kysymyksistä.

Hallitus neuvottelee vielä Säätytalossa. Neuvottelujen tuloksista kerrotaan todennäköisesti tänään.

Toistaiseksi puoliväliriihestä tiedetään, että hallituspuolueet ovat sopineet, että ensi vuonna menokehys ylittyy 900 miljoonalla eurolla. Vuonna 2023 ylitys olisi 500 miljoonaa.

Lisäksi hallitus tavoittelee 75 prosentin työllisyysastetta ja velkasuhteen taittumista vuosikymmenen puoliväliin mennessä.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista ei tule eikä paikallisen sopimisen edistämistä.

MTV:n Uutisaamussa vierailleilta keskustan varapuheenjohtajalta Petri Honkoselta ja SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtajalta Kristiina Saloselta kysyttiin, miksi näitä keinoja ei käytetty, vaikka ekonomistien mukaan ne olisivat erittäin hyviä keinoja parantaa työllisyyttä.

– Nämä ovat niitä keinoja, joista on hallituksen sisällä erimielisyyttä. Muilla puolueilla oli keinoja, jotka eivät olleet meille mieluisia. Jokainen puolue tuli vastaan. Keskusta asetti tietyt tavoitteet, joilla saadaan lisää työpaikkoja. Olennaista on, että työllisyyspäätöksiä saatiin aikaiseksi. Olen itse sitä mieltä, että Suomi voitti, keskustan Honkonen sanoi.

"Kasvuun kiinni pääseminen tärkeää"

SDP:lle tärkeää oli, että ansiosidonnaista työttömyysturvaa ei leikata tilanteessa, jossa moni on joutunut työttömäksi koronakriisin takia.

– Se ei ole paras mahdollinen keino työllisyyden lisäämiseksi. Ihmisillä pitää olla työpaikkoja, minne mennä. Kasvuun kiinni pääseminen on Suomelle tärkeää, Salonen sanoi.

Salonen huomautti, että puoliväliriihen neuvotteluista on syntynyt väärä kuva siitä, että talous ei olisi tärkeä asia SDP:lle.

Honkosen mukaan hallitus ei luo päätöksillään työpaikkoja, vaan niitä luovat yritykset.

– Se, että hallitus pystyy päätöksiin, joilla julkinen talous vakautetaan ja velan otosta päästään velan maksuun, tuo vakaan näkymän yrityksille ja turvallisen ympäristön, johon kannattaa investoida ja jossa kannattaa työllistää.

Honkonen kiitteli hallituksen toimia koronakriisin keskellä.

– Suomen julkinen talous kehittyy lähivuosina paremmin kuin mitä viime syksynä ennakoitiin, hän totesi.

Lue myös:

    Uusimmat