Vaasan hovioikeus piti voimassa vuonna 1963 syntyneen miehen käräjätuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Mies on tuomittu rikoksista 4 kuukauden vankeuteen.
Asiaa käsiteltiin aiemmin Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Sekä käräjäoikeuden että hovioikeuden ratkaisut ovat suurilta osin salattuja. Niistä ei käy ilmi, millaisista teoista tuomio miehelle annettiin. Asiakirjoista kuitenkin selviää, että rikokset ovat tapahtuneet lokakuussa 2013.
Miehelle langetetun vankeusrangaistuksen pituus on vain 4 kuukautta, sillä hänet on vastikään tuomittu myös muista rikoksista. Aiemmin annettu tuomio siis alensi rangaistusta. Aiemman rikollisuuden johdosta vankeusrangaistus on kuitenkin ehdoton.
Huijasi cp-vammaiselta 10 000 euroa
Hyväksikäyttöjutun rangaistukseen vaikuttanut tuomio liittyy niin ikään tapahtumiin vuonna 2013.
Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden vuonna 2015 antaman tuomion mukaan mies toimi tuolloin cp-vammaisen ja liikuntarajoitteisen 75-vuotiaan miehen henkilökohtaisena avustajana ja käytti tämän pankkikorttia omiin ostoksiinsa ja käteisnostoihin ainakin noin 10 000 euron edestä.
Mies tuomittiin jutussa myös saman miehen vapaudenriistosta. Mies oli kuljettanut avustettavansa väkisin asuntoonsa ja pitänyt miestä siellä useiden päivien aikana. Uhrin mukaan vapaudenriisto kesti viikon.
Sepitti tappouhkauksia
Lisäksi mies tuomittiin samassa yhteydessä väärästä ilmiannosta, sillä mies oli soittanut kahteen otteeseen hätäkeskukseen ja väittänyt, että hänen lapsensa äiti on uhannut tappaa hänet. Kolmannella kerralla mies oli väittänyt, että naisen asunnossa on meneillään pahoinpitely.
Oikeudessa kuullun naisen mukaan hänen ja miehen välillä oli ollut aiemmin riitaa siitä, milloin mies saa tavata lasta. Nainen ei ollut halunnut päästää lasta tapaamaan isäänsä, koska hän ei ollut varma siitä, että mies olisi selvin päin.
Käräjäoikeus tuomitsi miehen näistä rikoksista 7 kuukauden vankeuteen.
Mies valitti ratkaisusta hovioikeuteen, joka kuitenkin hylkäsi valituksen. Hovioikeus antoi ratkaisunsa asiassa vuonna 2016.