Viisuskandaali Ruotsissa – katsojat raivostuivat äänestyskaaoksesta

17.51843413
Ruotsin viisukarsinnan voittaja Måns Zelmerlöv tuulettaa 14.3.2015.
Julkaistu 16.03.2015 09:49

MTV VIIHDE

Ruotsin euroviisukarsinnan lauantainen finaali päättyi äänestyksen osalta kaaokseen. Jälkipyykki puhuttaa Ruotsissa.

Ruotsia Euroviisuissa edustaa laulaja Måns Zelmerlöw. Maan edustaja selvisi lauantai-iltana Melodifestivalenin finaalissa. 

Zelmerlöw sai 35 prosenttia äänistä, eli ylivoimaisesti eniten. Äänestystä tosin varjosti ongelma, sillä äänestystä varten suunniteltu älypuhelinsovellus ei toiminutkaan ja sen kautta tulleet äänet jätettiin kokonaan huomiotta. Livelähetyksen aikana annetuista äänistä siis tylysti nollattiin yli 3,3 miljoonaa ääntä.

Katsojat ja äänestäjät eivät tästä riemastuneet, vaan SVT on saanut vastaanottaa viikonlopun aikana paljon vihaista palautetta.

Sosiaalisessa mediassa on Expressen-lehden mukaan valmisteltu jo boikottia Melodifestivalenia kohtaan. Toimintaa on kritisoinut myös viisuihin osallistunut laulaja Linus Svenning.

Melodifestivalenin johtaja Christel Tholse Willers kommentoi maanantain Aftonbladet-lehdessä tapahtunutta.

– Meidän tekniikan henkilökunta selvittelee tapahtunutta. Jotain on tapahtunut emmekä poissulje hakkeroinnin mahdollisuutta. Itse applikaatiossa ei ollut mitään vikaa, vaan ongelma on ollut palvelimien puolella, Willers kommentoi.

Illan aikana applikaation äänestystä pyörittäville palvelimille tuli äänten määrästä suuri paine. Applikaation perustamisen jälkeen äänestys nousi illan aikana jopa 413 prosentilla.

– Palvelimet oli suunniteltu suurelle äänestysmäärälle, Willers vakuuttaa Expressen-lehdessä.

It-turvallisuudesta vastaavalla Truesec-yhtiöllä työskentelevä Marcus Murray toteaa Aftonbladetissa, että hakkerointia on vaikea havaita. Hän ei kuitenkaan pidä hakkeroinnin mahdollisuutta yllättävänä, sillä kyseessä on kuitenkin Ruotsissa hyvin suosittu ohjelma ja vielä ratkaiseva viisuedustajan valinta.

Viisut voittanut Måns Zelmerlöw ihmettelee mahdollista hakkerointia.

– Sehän olisi huono idea, sillä äänestää voisi kuitenkin myös monella muulla tapaa.

SVT aikoo käyttää applikaatiota myös ensi vuonna.

– Ei kyse ole vain siitä, että me haluamme käyttää applikaatiota. Yli puoli miljoonaa ruotsalaista on sanonut, että he haluavat äänestä applikaation kautta. Pian aloitammekin vuoden 2016 viisujen valmistelun ja varmistamme applikaation toimivuuden turvaamisen, Willers kuvailee Aftonbladetille.

Applikaation kaatumisen syiden selvittely jatkuu edelleen.

Tuoreimmat aiheesta

Musiikki