Viivi Lehikoinen epäilee uudistusta: Tuleeko Pariisissa tahallisia luovutuksia?

Aitajuoksija Viivi Lehikoinen uskoo tason Pariisin olympialaisten 400 metrin aidoissa nousevan hurjaksi heti alkueristä lähtien. Erävaiheuudistuksen kannattavuutta hän kuitenkin epäilee.

Pariisin olympialaisissa juostaan ensimmäistä kertaa keräilyerät alkuerien ja välierien välissä. Keräilyerät ovat käytössä kaikilla juoksumatkoilla 200 metriltä 1500 metriin.

Uuden järjestelmän mukaan jokaisen alkuerän kolme parasta eteen suoraan välieriin. Edelleen myös aikavertailun kautta voi varmistaa paikkansa semifinaaleissa.

Tämän jälkeen loput, vielä ulos jääneet kilpailijat jatkavat keräilyeriin. Näin ollen jokaiselle urheilijalle taataan vähintään kaksi kisastarttia. 400 metrin aitajuoksussa alkuerät, keräilyerät ja välierät juostaan kolmena peräkkäisenä päivänä. Finaalin pääsevät saavat sentään lepopäivän väliin.

– Kyllä se vähän muuttaa tilannetta. Kolme pääsee suoraan jatkoon ja ilmeisesti kolme ajoilla kuitenkin, vaikka tämä keräilyeräsysteemi on mukana. Mielenkiintoista nähdä, Viivi Lehikoinen pohtii.

Sama menetelmä on käytössä muun muassa toisessa suomalaislajissa naisten 100 metrin aitajuoksussa, jossa neljä kisastarttia juostaan peräkkäisinä päivinä. Lehikoinen olisi pitänyt järjestelmän entisellään.

– Mielestäni se, että neljä menee jatkoon, on ollut ihan kiva. Tuo kolme on selkeästi hankalampi päästä suoraan jatkoon. 

– Sitten taas on mielenkiintoista nähdä, miten tämä näkyy nelosella ja nelosen aidoissa, kun kuitenkin happoja on ja jos osa joutuu kovaan erään tai näyttää siltä, että ei ole ehkä menossa jatkoon, niin luovuttaako osa jossain kohtaa ja hiljentääkö? Lehikoinen heittää.

– Minusta se on hiukan erikoista eikä sovi ihan tähän olympia-aatteeseen, mutta saa nähdä. Sen näkee sitten sunnuntaina, miten tämä toimii käytännössä.

Ensimmäisen kerran keräilyeriä juostaan lauantaina, jolloin naisten 800 metrillä ja miesten 1 500 metrillä alkueristä rannalle jääneet saavat tilaisuuden kisata viimeisistä välieräpaikoista. Kahdesta erästä kummastakin semifinaaleihin etenee kolme parasta.

Lue myös:

    Uusimmat