Viivi Lehikoiselta ikävä päivitys tilanteestaan – "Kuin kuolettavaa myrkkyä"

400 metrin aitajuoksija Viivi Lehikoinen on kertonut Instagram-tilillään löytäneensä syyn vaisuun yleisurheilukauteensa.

Kesällä 2023 Lehikoinen murtautui ryminällä Suomen yleisurheilueliittiin. Lehikoinen rikkoi 400 metrin aitojen Suomen ennätyksen ja juoksi myöhemmin hienosti MM-kisoissa välieriin.

Hienot onnistumiset nostivat odotuksia tälle kesällä, jolloin yleisurheilijoiden kesäohjelmassa olivat niin EM-kisat kuin olympialaisetkin. EM-kisoissa Lehikoinen juoksi kauden parhaaksi jääneen aikansa 54,92, mikä ei riittänyt kuitenkaan finaalipaikkaan.

Olympialaisissa Lehikoisen kisakunto romahti. Alkuerissä Lehikoinen juoksi vaisun ajan 56,67 ja seuraavana päivänä juostun keräilyerän aika oli vieläkin heikompi: 58,04.

Olympialaisten jälkeen Lehikoinen halusi kuumeisesti selvittää syyn heikkoon kuntoonsa.

– Mulle oli Pariisin jälkeen selvää, että asiat on selvitettävä perin pohjin ennen kuin kidutan kehoani yhtään enempää. Olin tammikuusta asti saanut keholtani enemmän tai vähemmän merkkejä siitä, että kaikki ei ole kunnossa, mutta ajoittaiset todella hyvätkin jaksot auttoivat jatkamaan eteenpäin, Lehikoinen kirjoittaa Instagram-tilillään.

Lääkärin pakeilta vastausta haastavalle kaudelleen hakenut Lehikoinen sai lopulta selvyyttä siihen, miksi kausi oli hänen osaltaan niin vaikea.

– Diagnoosiksi tuli hoitamattoman astman ja kroonisen univajeen aiheuttama ylirasitustila. Etenkin univaje oli yllätys, koska oon aina ollut hyvä nukkuja ja nukkunut 9-10 tuntia yössä. Tämä yhdistelmä on urheilijalle tietenkin kuolettavaa myrkkyä. Astma tekee harjoitukset raskaammiksi ja palautumisen hitaammaksi, mutta samalla huonolaatuinen uni on hidastanut entisestään palautumista, Lehikoinen kertoo.

Lehikoinen sanoo pyrkivänsä takaisin huippukuntoon pitkän tauon ja nousujohteisen harjoitteluun palaamisen turvin. Toistaiseksi aituri ei kuitenkaan ole vielä pystynyt harjoittelemaan normaalin ohjelman mukaisesti.

– Tilanne ei toki ole helppo, mutta oon tyytyväinen, että kaikki kivet on nyt käännetty tilanteen selvittämiseksi ja tulevaisuutta on helpompi rakentaa, kun syyt ovat paremmin selvillä. Siksi olen hyvin luottavainen prosessiin.

Lue myös:

    Uusimmat