Maanviljelijät ovat kurkkuaan myöten täynnä suomalaista ympäristöhallintoa.
MTK-Pohjois-Karjalan kevätkokouksessa julkaistussa kannanotossa ympäristöministeriön toimintaa viljelijöitä kohtaan verrataan koulukiusaamiseen.
Kannanoton mukaan ympäristöministeriöltä puuttuu maalaisjärki ja käytännön maatalouden tuntemus. Viljelijöiden mukaan kysymys on ruuantuottajien oikeusturvasta.
– Järkyttävin esimerkki koskee ympäristöministeriön valmistelemaa nitraattiasetusta ja siihen liittyviä lannanlevitysrajoitteita.
Viljelijöille asetetaan lainsäädännöllä velvoitteita, joita ei voida käytännössä noudattaa eikä valvoa, kannanotossa todetaan.
Pellolle ilman ohjeita
MTK hämmästelee, että kevään peltotyöt ja maataloustukien hakeminen on pakko aloittaa tilanteessa, jossa lainsäädäntö ja sen ohjeistus on edelleen vailla virallista vahvistusta.
Suuttumustaan purkaneet viljelijät vaativat, että hallinnon mielivaltaan on saatava loppu.
– Maataloutta koskevat lainsäädäntöasiat on irrotettava ympäristöministeriöstä maa- ja metsätalousministeriöön, tuottajat vaativat kannanotossaan.
Ydinvoimalupakin tulee nopeammin
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan mielestä maatalouden asiantuntemattommuus näkyy suomalaisessa hallinnossa muuallakin.
– Esimertkiksi ympäristöluvan saaminen tilalle kestää yhtä pitkään kuin ydinvoimaluvan myöntäminen. Ei siihen voi mennä yli vuotta, Marttila hämmästeli Joensuussa.
Maataloustuottajat ovat Marttilan mukaan nyt erityisen ahtaalla tiukkenevien vaatimusten ja heikon kannattavuuden keskellä.
- Meillä virkamiehet eivät hallinnossa edes tiedä mitä tilalta kokonaisuutena edellytetään. Mutta jokaisen viljelijän on se itse tiedettävä tai siitä seuraa erilaisia rangaistuksia kuten tukien leikkauksia. Virkamiestä ei yleensä rangaista, Marttila vertaisi.
"Suomea näpäytettiin"
Tuottajille Joensuussa puhunut Marttila vaatii seuraavaan hallitusohjelmaan toimia maatalousmarkkinoiden vakauttamiseksi ja investointien turvaamista.
– Meillä on vakava kannattavuuskriisi. Maataloudella ei ole enää aikaa odottaa, puhenjohtaja viestitti.
Marttila epäili lisäksi, että Suomea kohdellaan EU:ssa eri tavalla kuin aiemmin, ja se näkyy viimeisimmissä maataloutta koskevissa päätöksissä erityisen selvästi.
– Suomen kohtelu on muuttunut ja nyt ehkä näpäytettiin. Tulee mieleen johtuuko tämä Suomen Kreikka -politiikasta. Näyttöä siitä ei tietenkään ole, mutta siltä tämä viljelijöistä näyttää.