Maanviljelijöiden ahdinko on ollut viime päivinä otsikoissa sekä kansalaisten puheissa, myös kaupunkilaisten, joista monet heräsivät maanviljelijöiden tukalaan tilanteeseen viime perjantain traktorimarssin ansiosta.
EU-jäsenmaiden maatalousministerit kokoontuivat eilen Brysseliin keskustelemaan maanviljelijöiden vaikeasta asemasta. Kokouksessa päätettiin toimenpiteistä, jotka helpottavat markkinatilannetta.
Myös tukipuolelle on tulossa helpotuksia, mutta lisärahasta ei päätetty.
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ei pidä kokousta turhana, vaikka askeleet olivatkin vasta pieniä.
– Siellä annettiin mahdollisuuksia tukea kriisissä olevaa maataloutta ja nyt se pallo on aikalailla Suomen hallituksella. Huonoa on se, ettei tapahtunut minkäänlaista etenemistä siinä, miten perusongelmia ratkotaan.
Rakenteellisiin ongelmiin ei ole taikavipua, mutta ruokamarkkinoita säätelevä lainsäädäntö, jolla helpotetaan viljelijän asemaa, törmää Marttilan mukaan aina seinään.
– Sitä seinää voisi alkaa jo rikkoa, jotta päästään eteenpäin. Pitäisi selvittää sekä pitkän aikavälin ongelmat eli se, miten maanviljelystä saadaan kannattavaa, mutta myös lyhyemmällä aikavälillä. Tiloilta on rahat loppu, kylvöt painavat päälle - näissä on mahdollisuus edetä.
1:16
Marttilan mukaan Suomessa eletään maatalouden kannalta riskiaikaa.
– Nyt on iso riski siihen, että EU:ssa lähdetään keskittämään maataloutta parhaille alueille. Nyt on tarkan pelin paikka. EU:n maatalouspolitiikka on epäonnistunut tukijärjestelmässä.
Kokouksen saldo ei tuo kovinkaan nopeasti helpotusta viljelijöille, sanoo myös Luken professori Heikki Lehtonen.
– Isommat ongelmat ovat syvemmällä ja on ajan kanssa katsottava, miten suhdanneluontoiset ongelmat jatkossa otetaan vastaan.
Lehtosen mukaan osoittaa saamattomuutta, ettei tiettyihin asioihin ole paremmin valmistauduttu.
– On pakko ottaa vastaan välillä kovia suhdanteita, eikä voi olla yllätys, että tällaisia suhdanteita tulee.
Aiheesta keskusteltiin pitkään aamun Huomenta Suomessa. Ensimmäinen osa katsottavissa otsikon alla, toinen osa täällä:
5:18
äänestys