Talvirenkaiden vaihto alkaa olla jälleen käsillä. Viimeistään nyt on hyvä aika tarkistaa, ovatko vanhat kumit vielä ajokuntoiset, vai onko aika hankkia uuden renkaat talvea varten.
Tiedätkö, paljonko renkaissasi on pintaa jäljellä? Tai minkä ikäiset renkaasi ovat? Nämä asiat on hyvä tarkistaa ennen renkaiden asennusta. Lisäksi nastarenkaissa myös nastojen määrien tulee täyttää tietyt kriteerit.
Talvirenkaissa pitää olla lain mukaan vähintään kolme millimetriä kulutuspintaa jäljellä. Turvallisten ajo-ominaisuuksien säilyttämiseksi renkaiden uusiminen kuitenkin kannattaa tehdä jo aikaisemmin. Yleinen suositus talvirenkaan turvalliseksi urasyvyydeksi on viisi millimetriä.
Nastarenkaissa nastamäärät eivät saa vaihdella liikaa eri renkaiden välillä. Jos nastoja puuttuu paljon, niin renkaat ovat tulleet tiensä päähän. Lisäksi rengaskaupoille tulee marssia, jos yhdessä renkaassa on 25 prosenttia vähemmän nastoja kuin parhaassa renkaassa. Nastojen määrän lisäksi nastojen ulkonemalla on merkitystä.
– Nastojen maksimiulkonema ei saa ylittää kuviopalan pintaa kahta milliä enempää. Nastat ovat saattaneet nousta, jos renkaat ovat sisäänajettu huonosti tai ajotavasta johtuen nastat ovat rasittuneet normaalia enemmän, kertoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.
Renkaat iän puolestaan pystyy selvittämään renkaan kyljen merkinnöistä. Renkaan kumi kovettuu iän myötä, minkä vuoksi on tärkeää vaihtaa renkaat ajoissa. Iän kertova niin sanottu DOT-merkintä koostuu neljästä numerosta, joista kaksi ensimmäistä kertoo renkaan valmistusviikon ja kaksi jälkimmäistä valmistusvuoden. Esimerkiksi luku 1112 tarkoittaa sitä, että rengas on valmistettu viikolla 11 vuonna 2012. Aktiivisessa ajossa olevan renkaan käyttöikäsuositus on kuusi vuotta ja renkaan kokonaisiän suositus 10 vuotta.
Renkaat tulisi aina asentaa autoon siten, että paremmat renkaat tulevat taakse yliohjautumisen ehkäisemiseksi. Akseleiden välillä renkaan kulutuspinnassa ei saisi olla yli parin millin eroja. Lisäksi ilmanpaineet kannattaa tarkistaa aktiivisesti ulkoilman viilentyessä.