Vinyylilevyjen tuotanto palaa Suomeen 26 vuoden tauon jälkeen. CD-levyjen ja suoratoistopalvelujen surkastama vinyylilevyjen kysyntä on kääntynyt maailmalla nousuun jo vuosia sitten.
Nyt puristamon uskotaan taas kannattavan Suomessakin. Maailman nykyisten levypuristamoiden kapasiteetti ei riitä tyydyttämään tämänhetkistä kysyntää.
Vinyylin viehätys on paitsi äänessä, myös itse levyssä esineenä ja sen kansissa. Levyjen soittaminen ja kansien tutkailu on harrastus, joka meni pois muodista CD-levyjen vallatessa alaa 1990-luvulla.
Äänilevyjen puristaminen vinyylistä alkaa Helsingin Vallilassa myöhemmin tänä vuonna.
– Kysyntä on kovaa, ja vinyylit myyvät hyvin. Maailmalla tehtaiden kapasiteetti on aivan loppu, ja niihin on pitkät jonot, kertoo Helsingin levypuristamon perustaja Lupu Pitkänen.
Vaikka kyse on paluusta vanhaan, kulkevat rinnalla nykymaailman ympäristövaatimukset.
– Tavoitteena on hiilineutraali tuotanto, kertoo Pitkänen.
Valloittava vinyyli
Vinyylin lumo ei päästänyt kaikkia otteestaan edes silloin, kun muut kuuntelivat suoratoistopalveluita ja cd-levyjä. Vinyylillä kun on oma viehätyksensä.
– Suoratoistoihin tarvitsee kännykän tai tietokoneen ja kaikki on automatisoitua. Vinyylin viehätys on siinä, että kaikki voivat kerätä oman kokoelmansa ja kuunnella niitä vuosia, sanoo vinyyliharrastaja ja DJ Marc Fred.
– Siinä on tekemistä käsille ja hyvää vastapainoa tälle automatisoidulle maailmalle, summaa Marc Fred.
Siksi vinyylin paluu on helppo ymmärtää.