"Virheen tehnyt hoitaja on hyvin järkyttynyt” – HUS-pomo selittää joukkoaltistumista HIV:lle

Mykoplasmabakteeri todetaan vasta-ainetutkimuksella verinäytteestä.
MTV oy
Julkaistu 31.03.2016 16:27
Toimittajan kuva

Jouni Munukka

jouni.munukka@mtv.fi

@jmunukka

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin laboratoriossa sattui eilen vakava virhe, kun 19 potilasta altistui vakaville tartuntataudeille. 

Syynä oli se, että hoitaja käytti näytteenoton yhteydessä poistettavaksi tarkoitettuja, käytettyjä neuloja. Taudeille, joille potilaat altistuivat, ovat HIV, C-hepatiitti ja B-hepatiitti.

– Olemme äärimmäisen järkyttyneitä tapahtumasta ja todella syvästi pahoillamme siitä, että tällaista on päässyt tapahtumaan kaikista varotoimenpiteistä, koulutuksesta ja ohjeistuksesta huolimatta. Yritämme saada kaikkiin (mahdollisesti altistuneisiin) yhteyden vielä tämän päivän aikana, HUSLAB:in toimitusjohtaja Piia Aarnisalo sanoo MTV:lle.

Miten virhe tapahtui?

Ydinkysymys asiassa on se, miten hoitajalla oli ylipäänsä mahdollisuus sekottaa käytetyt neulat uusiin.

– Astia, johon nämä turvaneulat kerätään, oli jäänyt edellisenä päivänä tyhjentämättä, kun näytteenotto tilassa loppui. Käytettyjä neuloja luultiin uusiksi, tässä tapahtui virhe.

Turvaneuloissa on suojus, joka laitetaan päälle, kun sitä on käytetty.

– Kyseinen näytteenottaja on erittäin kokenut ja hyvin ammattitaitoinen. Heti, kun hän tajusi virheensä, hän ilmoitti asiasta esimiehilleen. Hän on hyvin järkyttynyt asiasta.

Virukset todennäköisesti kuolleet

Todennäköisyys sille, että joku altistuneista sairastuu, on HUS:in mukaan erittäin pieni. Veri oli ehtinyt kuivua neuloissa 12 tuntia, ja taudinaiheuttajat ovat todennäköisesti ehtineet kuolla tässä ajassa.

– Veriteitse tarttuvien sairauksien esiintyvyys Suomessa on pieni. Kun otetaan näyte, putkessa on tyhjiö, joka imee verta neulasta putkeen päin, ei potilaaseen päin. Puhutaan teoreettisesta riskistä.

Kuinka kauan potilaiden piina kestää ennen kuin saadaan varmuus siitä, että kukaan ei sairastunut?

– Varotoimenpiteenä seuraamme potilaiden veriarvoja puolen vuoden ajan. Potilaille korvataan kaikki tutkimuksesta aiheutuneet kulut, Aarnisalo sanoo.

– Tämä oli asia, jollaista en ikinä uskonut voivan tapahtua.

Tuoreimmat aiheesta

Huslabin neulaskandaali