Maailmaa reilun vuoden koetelleesta koronaviruksesta, eli SARS-CoV-2:sta, voi tulla myöhemmin samanlainen hengitystieinfektio kuin muistakin flunssakoronaviruksista. Näin arvioi virologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta Ylen haastattelussa.
Olli Vapalahti uskoo, että koronavirusinfektio voi muuttua tulevaisuudessa yleiseksi infektioksi, jos se pystyy muuttumaan ja kiertämään immuniteettia riittävästi.
– Meillä on ensimmäisiä merkkejä siitä. Paitsi UK-variantti, meillä on muunnoksia Etelä-Afrikasta, Brasiliasta ja Ohiosta. Yhtä aikaa eri puolilla virus muuntuu niin, että samoja mutaatioita ilmestyy toisistaan riippumatta, Vapalahti totesi Ylen TV1:n Ykkösaamussa.
Vapalahden mukaan yksi syy viruksen muuntumiseen eri paikoissa samalla tavalla on väestössä jo olemassa oleva immuniteetti. Vapalahti käyttää esimerkkinä influenssavirusta.
– Influenssaviruksesta tiedetään, että viruksen pintarakenteet ajautuvat tiettyyn suuntaan, jolloin ne pystyvät väistämään väestössä olevaa immuniteettia. Lisäksi eläimistä voi tulla kokonaan uusia pintarakenteita, jotka voivat aiheuttaa pandemioita.
Viruksen käytös on vielä arvoitus
Vapalahden mukaan nyt jylläävän koronaviruksen käyttäytyminen tulevaisuudessa on vielä arvoitus.
– Olennainen kysymys on, estävätkö rokotteet ja vanha immuniteetti pääosin taudin, vaikka virus leviäisi henkilössä, joka on aikaisemmin saanut infektion, Vapalahti pohti Ylellä.
Vapalahden mukaan rokotteet ilmeisesti antavat suojaa nyt kehittyneille muunnoksille, mutta aivan varmaa se ei ole.
Varmaa ei ole myöskään se, milloin epidemia hellittää otettaan.
– Rokotteilla tulee olemaan keskeinen osa epidemian saamisessa hallintaan, mutta ei ole kiveen hakattua, milloin sen laantuminen tapahtuu; rajoituksia – myös matkustamiseen varmaan tarvitaan kuukausia senkin vuoksi, että eri maat kulkevat eri tahtia epidemian ja toimien kanssa.