Jääkö korona ikuisiksi ajoiksi maapallolle ja millaisena? Asiantuntijoiden tyly arvio: "Ei edes riitä, että kaikki rokotetaan kerran"

MTV Uutisten haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että korona tulee pysymään maailmassa hyvin pitkään. Sen luonne kuitenkin luultavasti muuttuu lievempään suuntaan.

Yksi olennainen seikka Covid-19 -taudin pysymisestä Telluksella on viruksen luonne. Se on asiantuntijoiden mukaan helppo leviämään.

– Ikuisiksi ajoiksi korona ei varmaankaan jää, mutta kyllä siitä varmasti tulee kotoperäisesti kiertävä flunssa. Virus on päässyt leviämään jo ympäri maailmaa ja ainoa ihmisen tauti, joka on pystytty kitkemään maailmasta pois, on isorokko ja se oli pitkän linjan operaatio, muistuttaa evoluutiobiologi Tuomas Aivelo.

– Koronalla on oikeastaan kaikki edellytykset, miksi virus jää kiertämään. Se leviää helposti ihmisestä toiseen ylähengitysteiden välityksellä. Lisäksi se aiheuttaa lieviä ja oireettomiakin infektioita, jolloin torjunta on vaikeampaa, Turun yliopiston virusopin professori ja ylilääkäri Ilkka Julkunen avaa.

Rokotteella on roolinsa

Koronarokotteen kehittämisellä on myös osansa viruksen tulevaisuudessa. Sosiaali- ja terveysministeriöstä arvioitiin viime viikolla, että ensimmäiset rokotteet saadaan Suomeen ensi vuoden puolella.

– Olen sen verran rokoteuskovainen, että toivon rokotteen ainakin helpottavan tilannetta niin paljon, että voimme jatkaa normaalia elämää. Voi olla, että rokotetta täytyy uusia todella usein, kuten influenssarokotteita. Haluan kuitenkin uskoa, että pääsemme normaaliin, maskittomaan elämään, Lääketieteellisen tutkimuslaitos Minervan dosentti ja solubiologi Pirta Hotulainen kertoo.

Jalkasen mukaan osassa maista on suurempia terveysongelmia kuin korona. Hänen mukaansa malariaan menehtyy vuosittain lähes miljoona ihmistä, AIDSiin puolitoista miljoonaa ja influenssaankin arviolta 500 000 ihmistä vuodessa.

– Koko maailman väestön tai suuren osan rokottaminen on ehkä kuitenkin epärealistinen vaihtoehto. Korona ei tautina ole niin vaarallinen, että se priorisoitaisiin Afrikan maissa tai köyhissä Aasian maissa kansalliseen rokoteohjelmaan, Jalkanen pohtii.

Koronasta samanlainen kuin kausi-influenssa?

Rokotteella olisi silti positiivisia vaikutuksia, sillä koronavirus voisi olla lievempi kuin nykyään.

– Onko rokote sellainen, että se suojaa niin, ettei virus leviä lainkaan tai se suojaa niin, että tauti on lievempi. Jollain tasolla varmaan molempia näistä. Tässä vaiheessa virus varmaan typistyy kausi-influenssan tapaiseksi, Aivelo arvioi.

Ylilääkäri Jalkasen mukaan koronavirus voi jatkossa aiheuttaa yksittäisiä tapauksia, pienempiä epidemioita tai käyttäytyä samalla tavalla kuin influenssa.

– Virus sopeutuu isäntään eli tässä tapauksessa ihmiseen. Näin tauti voi lieventyä keskimäärin. Nytkin tauti on hyvin lievä useilla nuorilla ja lapsilla. Ainoastaan ikäihmiset ja ne, joilla on kroonisia perussairauksia, on vakavan infektion riskissä, Jalkanen tuumii.

– Tämä kaikki on spekulaatiota, mutta virusinfektio on sellainen luonteeltaan, joka jää helposti kiertämään, hän toteaa.

Hotulainen perkaa asiaa viruksen toimintaperiaatteen näkökulmasta.

– Yleensä virus haluaa olla helppo ihmiselle, jotta ihminen levittää sitä mahdollisimman tehokkaasti. Sellaiset mutaatiot rikastuvat, jotka eivät ainakaan pahenna tautia, mutta koskaan ei tiedä, mihinpäin virus kehittyy, Hotulainen avaa.

Immuniteetin kesto ei ole tiedossa

On myös arvioitu, että koronaviruksesta ei saa pysyvää immuniteettia eli suojaa.

– Tuhkarokkoa on helppo torjua, sillä sen sairastamalla tai rokotteella saa elinikäisen suojan. Siltikään siitä ei ole päästy kokonaan eroon. Jos tämä koronavirus on samanlainen kuin muut koronavirukset, immuunisuoja kestää yhdestä kolmeen vuotta. Ei edes riitä, että kaikki rokotetaan kerran, Aivelo muistuttaa.

Mikäli koronarokote ei ole toimiva ja tehokas, Hotulaisen mukaan pitäisi ryhtyä koviin toimiin.

– Jos rokote ei tee meitä autuaaksi, mielestäni meidän pitää maailmanlaajuisesti eliminoida virus. Se onnistuu koko maailman sulkemisella. Jos virus ei pääse seuraavaan kantajaan, se kuolee.

Lue myös:

    Uusimmat