Viron sisäministeri Mart Helme kyseenalaisti viikonloppuna Joe Bidenin voiton Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ja vihjasi vaalivilpistä. Hän sai vastaansa valtavan arvosteluryöpyn ja erosi tehtävästään maanantaina. Tämä ei ole kuitenkaan läheskään ensimmäinen kerta, kun Helme on pöyristyttänyt puheillaan.
Oikeistopopulistiseen Ekre-puolueeseen kuuluva Helme nousi vuosi sitten Suomessa ja maailmalla otsikoihin, kun hän nimitteli juuri virkaansa astunutta Suomen pääministeriä Sanna Marinia (sd.) myyjätytöksi. Helme pyysi lopulta Marinilta anteeksi.
Tänä syksynä Helme herätti jälleen kohua, kun hän kehotti homoja muuttamaan Ruotsiin Deutsche Welle -uutiskanavan venäjänkielisen palvelun haastattelussa.
Kommentit aiheuttivat laajasti paheksuntaa Viron presidenttiä myöten, mutta sisäministeri Helme selvisi luottamusäänestyksestä.
Toiminut vuosikausia diplomaattina
Ennen ministeriuraansa Helme toimi vuosikausia diplomaattisissa tehtävissä Viron suurlähettiläänä Moskovassa. Voisi siis luulla, että hän osaisi hallita kielenkäyttöään, mutta asia voi olla päinvastoin.
– Jotenkin tuntuu, että hän on nyt vasta päässyt kunnolla vauhtiin, toteaa MTV:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste Tallinnasta.
Sarasteen mielestä käytös on sen verran holtitonta, että se on aiheuttanut jopa epäilyksiä 71-vuotiaan Helmen mielen vakaudesta.
Samassa radio-ohjelmassa, jossa Helme epäili Yhdysvaltojen vaalien rehellisyyttä, hän kertoi nähneensä enneunta presidentti Donald Trumpista.
– [Enneunessa] Donald Trump käveli peltoa pitkin, ja siellä oli kuolleita ruumiita ja silmiä näkyi siellä täällä. Hän ennusti, että tämä johtaa vielä Yhdysvalloissa sisällissotaan, Saraste kertoo.
– Hän sanoi, että verta tullaan vielä vuodattamaan Amerikassa ennen kuin tämä kaikki on ohi.
Useat valtionjohtajat vaitonaisina
Trump ei ole myöntänyt vieläkään tappiotaan vaaleissa ja on jatkuvasti väittänyt vaaleja vilpillisiksi, vaikka vaalitarkkailijat eivät ole löytäneet siitä todisteita.
Helme ei ole ainoa poliitikko maailmalla, joka näyttäisi asettuneen Trumpin puolelle. Esimerkiksi Venäjän Vladimir Putin, Kiinan Xi Jiping, Brasilian Jair Bolsonaro ja Turkin Recep Tayyip Erdogan eivät ole vielä onnitelleet Bideniä, vaikka yleensä valtionjohtajat tekevät sen lähes välittömästi vaalituloksen selvittyä.
Valtionjohtajien hiljaisuus onkin tulkittu tuen osoitukseksi Trumpille. Esimerkiksi Kremlin tiedottajan mukaan Putin onnittelee Bidenia vasta kun "oikeudelliset asiat" on hoidettu ja lopputulos virallistettu.
Neljä vuotta sitten kaikki edellämainittua valtionjohtajaa onnittelivat Trumpia pian median tulosjulkistuksen jälkeen.
Ääntenlasku Yhdysvalloissa on yhä käynnissä, mutta käytännössä Trumpin on mahdotonta enää voittaa vaaleja. Mediat julistivat Bidenin voittajaksi lauantaina.
Trump on ilmoittanut vievänsä ääntenlaskun oikeuteen useissa osavaltioissa, mutta sillä ei arvioida olevan merkitystä vaalien lopputuloksen kannalta.
Helmen kommentit ja ero aiheutti kiperän tilanteen Viron sisäpolitiikassa – katso kirjeenvaihtajan haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin alussa olevalta videolta: "Mielenkiintoinen viikko edessä"