Päätös Suomen osallistumisesta Virossa Yhdysvaltojen vetämään ilmaharjoitukseen tehtäneen helmikuussa.
Puolustusministeri Carl Haglund (r.) selvitti tilannetta eduskunnan puolustusvaliokunnalle tänään. Haglund sanoi, että Ilmavoimien osallistuminen keväällä pidettävään harjoitukseen on vielä täysin auki. Harjoituksen luonteesta ja yksityiskohdista kaivataan lisätietoa.
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) sanoi, että Ilmavoimat lähtee ensi viikolla Saksaan selvittämään yksityiskohtia. Niinistön mukaan lähinnä halutaan saada selville, onko kyseessä harjoitus, jota kautta Suomi esimerkiksi liitettäisiin jollain tavalla Baltian maiden ilmapuolustukseen tai -valvontaan.
– Tällaiseen Suomi ei sotilaallisesti liittoutumattomana maana tietenkään halua ottaa osaa, koska se lähettäisi väärän signaalin maailmalle, Niinistö sanoi. Hänen mukaansa harjoituksesta on oltava hyötyä nimenomaan Suomen kansallisen puolustuskyvyn kannalta.
Haglundin mukaan toiveena on, että Ruotsi ja Suomi toimisivat asiassa samalla tavalla.
– Käsitykseni on, että asia on positiivisessa mielessä valmistelussa Ruotsissa, mutta heilläkin on avoimia asioita.
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps.) sanoi, että mitään periaatteellista estettä Ämarin harjoitukseen osallistumiselle ei ole, mutta Suomella saattaa olla sille myös omia toiveita.
Amerikassa harjoittelu sopii
Yle kertoi tänään Suomen saamista kutsuista Yhdysvaltoihin vaativaan Red Flag -harjoitukseen, jollaiseen Suomi pohtii osallistumista Horneteilla kolmen vuoden päästä. Haglundin mielestä harjoitukseen pitäisi ehdottomasti osallistua, jos se on Ilmavoimien kannalta tärkeää. Hän viittasi Horneteihin vastikään hankittuun kykyyn pommittaa ilmasta maahan.
– Sen käyttöönotto ja käytön harjoitteleminen ja täysimääräinen hyödyntäminen on erittäin tärkeää, kun niin paljon veronmaksajien rahaa siihen on investoitu.
Myös Soinin mukaan Horneteilla harjoitteleminen Amerikassa kuuluu asiaan: koneiden ylläpito vaatii harjoittelua, tekniikan päivitystä ja uutta oppia. Ulkopoliittinen kysymys asia ei hänen mielestään ole.
– Silloin aikanaan, kun Hornetit otettiin, se oli poliittinen päätös, Soini sanoo.